Up 2 Date

Anti-racismeorganisaties eisen vervolging Rotterdamse agenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Anti-racismeorganisaties eisen vervolging Rotterdamse agenten

Vijf anti-racismeorganisaties eisen alsnog een vervolging van de Rotterdamse agenten die racistische berichten in een WhatsAppgroep stuurden. De organisaties zijn naar de rechtbank gestapt omdat ze het niet eens zijn met het besluit van het OM om de agenten niet te vervolgen. Via de rechtbank hopen de organisaties dat de agenten alsnog vervolgd worden.

WhatsApp-berichten

Het gaat om WhatsApp-berichten die vijf Rotterdamse agenten begin 2019 stuurden in een besloten groep. De berichten gingen over een filmpje waarin zwarte jongeren een witte jongen sloegen. De agenten reageerde hierop met berichten als 'kut-afrikanen' en 'pauper-allochtonen'.

Vervolging

Afgelopen zomer bracht NRC de gesprekken naar buiten, waarna een onderzoek werd gestart door het Openbaar Ministerie. Volgens het OM waren de berichten 'niet passend voor politiefunctionarissen', maar omdat ze werden gedaan in een besloten groep was het niet strafbaar.

De anti-racismeorganisaties zijn daarom een zogenoemde Artikel 12-procedure begonnen, waarbij ze aan de rechtbank vragen om het OM te verplichten om de agenten te vervolgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Problemen

Volgens Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, zijn deze appjes maar een klein deel van het probleem. "Dit is niet alleen hoe deze agenten denken, maar ook hoe andere agenten zullen denken. En aangezien de politie er toch echt voor iedereen hoort te zijn, is het belangrijk dat dit aangepakt wordt", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Onderzoek

Politie Rotterdam meldt dat het zelf ook een onderzoek gestart is naar de agenten om te kijken of ze in die periode ook verkeerd gehandeld hebben bij bijvoorbeeld arrestaties.

De hoogste politiechef van Rotterdam, Fred Westerbeke, reageerde afgelopen zomer op het incident.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie