Up 2 Date

Politiebond wil compleet verbod op alcoholverkoop om thuisfeestjes te voorkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politiebond wil compleet verbod op alcoholverkoop om thuisfeestjes te voorkomen

De politiebond ANPV wil voor de komende vier weken een compleet verbod op de verkoop van alcohol instellen om thuisfeestjes te voorkomen. Het kabinet presenteerde gisteren nieuwe maatregelen waardoor vanaf vandaag de verkoop van alcohol na 22:00 verboden is. Volgens de voorzitter van de ANPV, Xander Simonis, schiet je daar helemaal niks mee op.

Handhaven

Volgens Simonis gaan mensen door het avondverbod gewoon om half acht alcohol kopen in plaats van later in de avond. "Een compleet verbod is ook veel makkelijker te handhaven", vertelt de voorzitter aan het AD. "De eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van die regel ligt natuurlijk bij de winkel. Maar stel dat het straks bij de verkoper misgaat, als er bijvoorbeeld een conflict met de klant ontstaat, dan is wel de inzet van politie-agenten en boa’s nodig. Die capaciteit hebben we door bezuinigingen alleen niet meer.”

Ontmoedigen

Premier Rutte benadrukte gisteren nogmaals dat veel besmettingen in huiselijke kring plaatsvinden, op bijvoorbeeld bruiloften of thuisfeestjes. De politie hoopt met een totaalverbod mensen te ontmoedigen om thuisfeestjes te geven. "Bij veel van die feesten is de aanwezigheid van alcohol erg belangrijk. Wij denken dat je de drang om zo’n feest te organiseren wegneemt zodra er geen alcohol in het spel is", vertelt Simonis.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, denkt dat de thuisfeestjes toch wel zullen worden gegeven. Hij vindt een totaalverbod op alcohol nogal extreem en niet haalbaar. "Nederlanders worden al heel erg beperkt in hun vrijheden. Het is belangrijk om nu realistisch te blijven en te kijken naar wat écht haalbaar is. Dat is dit niet."

Eerder sluiten

Sommige supermarkten willen eventuele discussies of problemen met klanten voorkomen. Supermarktketen Deen sluit bijvoorbeeld uit voorzorg al haar winkels om 20:00 in plaats van 21:00 om de alcoholdiscussie voor te zijn en eventuele problemen te voorkomen. "Wij denken niet dat we de regels in de winkels kunnen handhaven. We doen dit voor de veiligheid van ons personeel", vertelt een woordvoerder van de supermarktketen aan het AD.

Ster advertentie
Ster advertentie