Sport

Schulden FC Barcelona bedragen meer dan 1,35 miljard euro

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Schulden FC Barcelona bedragen meer dan 1,35 miljard euro

Dat het slecht gaat met FC Barcelona is nog zacht uitgedrukt. Het is al een aantal jaar duidelijk dat de Catalaanse topclub het financieel moeilijk heeft en vandaag maakte clubvoorzitter Joan Laporta tijdens een persconferentie bekend hoe diep de club in de financiële problemen zit. Barça kampt momenteel met schulden die bij elkaar maar liefst 1,35 miljard euro bedragen.

Schuld van Bartomeu

Tot vandaag werd door velen gedacht dat de schuld 1,1 miljard euro bedroeg, maar nu blijkt dat de werkelijke schuld een stuk hoger ligt. Volgens Laporta is het bestuur van zijn voorganger Josep Maria Bartomeu verantwoordelijk voor de financiële problemen. Zo betaalde Bartomeu bijvoorbeeld bij een transfer 8 miljoen euro aan een tussenpersoon en 8 miljoen aan een scout in Zuid-Amerika voor zijn werkzaamheden, wat volgens Laporta "ongepast hoge bedragen" zijn. Het bestuur van Bartomeu trad op 27 oktober 2020 af, maar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het boekjaar 2019/2020, waarin de club een verlies leed van 481 miljoen euro door de coronacrisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schuld van Laporta

Bartomeu liet afgelopen zaterdag in verschillende grote Spaanse kranten een open brief plaatsen, waarin hij de schuld voor de problemen van zich afschoof. Daarin stelde hij dat Laporta in zijn eerdere ambtsperiode tot 2010 de schulden van Barça liet oplopen en dat hij die schulden sindsdien probeerde af te bouwen. Echter zorgde de pandemie ervoor dat de club nog meer verlies leed.

Verborgen facturen

Tijdens de persconferentie beschuldigde Laporta Bartomeu er ook van dat hij veel facturen verbogen hield voor toezichthouders, waardoor de schuld kon blijven oplopen. Door de financiële puinhoop zag Laporta zich genoodzaakt om kort na zijn aantreden als bestuursvoorzitter een overbruggingskrediet van 80 miljoen euro bij de bank af te sluiten om de salarissen uit te kunnen betalen. Ook moest de club afscheid nemen van zijn sterspeler Lionel Messi. Zijn contract kon niet verlengd worden, waardoor hij gedwongen op zoek moest naar een andere club.

Ster advertentie
Ster advertentie