Sport

Oranje uitgeschakeld in de achtste finales na 2-0 nederlaag tegen Tsjechië

1. Newschevron right
  2. Oranje uitgeschakeld in de achtste finales na 2-0 nederlaag tegen Tsjechië

Hoewel Oranje goed begon aan het EK zag de ploeg van bondscoach Frank de Boer gisteravond haar droom om het toernooi te winnen in duigen vallen. Het Nederlands elftal verloor in de achtste finale wedstrijd met 2-0 van Tsjechië.

Goede eerste helft

Ondanks dat er niet werd gescoord verliep de eerste helft van de wedstrijd redelijk goed voor Oranje. Zo werd er in de eerste minuut al een eerste kans gecreëerd door Donyell Malen die een iets te harde voorzet gaf, waardoor Denzel Dumfries bij de tweede paal de bal net niet raakte. Het duo kwam in de eerste 15 minuten van de wedstrijd nogmaals dichtbij een doelpunt en ook Matthijs de Ligt kopte de bal naast het doel. Hoewel de Tsjechen wat later in de eerste helft meer aan de bal kwamen, bleef Oranje de wedstrijd tot zover domineren.

Met tien man verder

In de tweede helft van de wedstrijd ging het echter volledig mis. In de 55e minuut kreeg Matthijs de Ligt een rode kaart, omdat hij de bal met zijn hand raakte tijdens een val. Daardoor moest Oranje verder met tien man. Een 1-0 achterstand was dan ook onvermijdelijk en na 13 minuten bracht Tomáš Holeš Tsjechië op voorsprong. In de 81e minuut scoorde Patrick Schick de 2-0 en was het vrijwel onmogelijk voor Nederland om nog terug te komen in de wedstrijd. Frank de Boer bracht in de slotfase van de wedstrijd nog verschillende wissels in, maar dat leverde helaas niets op.

"Offday"

Het elftal was zichtbaar teleurgesteld na de nederlaag. Na afloop van de wedstrijd zei aanvoerder Georginio Wijnaldum dat Oranje een "offday" had. "Het was natuurlijk niet makkelijk in de aanloop naar dit EK met de vele kritiek op de speelwijze en dat soort dingen. We hebben dat in de groepsfase heel goed gecounterd en vandaag hadden we een offday. Dit is heel pijnlijk, heel moeilijk, maar wel de realiteit."