Sport

Bondscoach VS komt naar buiten met geweldsincident na chantage door oud-aanvoerder

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Bondscoach VS komt naar buiten met geweldsincident na chantage door oud-aanvoerder

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter heeft in een verklaring naar buiten gebracht dat hij zijn vrouw Rosalind in 1991 heeft mishandeld. Hij geeft dit toe nadat hij werd gechanteerd. Volgens de Amerikaanse tak van ESPN zou oud-speler Claudio Reyna, vader van Dortmund-speler Gio Reyna, degene zijn die hem chanteerde.

Geweldsincident

Uit de verklaring van Berhalter blijkt dat iemand zich tijdens het WK-voetbal in Qatar bij de voetbalbond van de Verenigde Staten had gemeld met onthullende informatie over de trainer. "Het betrof informatie die me hard kon raken, met het doel mijn relatie met de bond te beƫindigen."

Berhalter, die in het verleden onder meer speelde voor PEC Zwolle, SC Cambuur en Sparta Rotterdam, vertelt op social media dat hij en zijn vrouw Rosalind vier maanden samen waren toen het incident tot stand kwam. "We kregen een woordenwisseling in een bar, maar die escaleerde vervolgens buiten. De ruzie werd vervolgens fysiek en ik heb haar toen tegen haar benen geschopt."

Professionele hulp

Volgens Berhalter heeft hij na het incident steun gezocht bij zijn directe omgeving en professionele hulp gekregen. "Er zijn geen excuses voor mijn gedrag. Ik schaam me er tot op de dag van vandaag voor. Mijn gedrag van toen heeft zich sindsdien nooit meer herhaald." Zeven maanden na de ruzie zocht het koppel weer contact met elkaar. Inmiddels zijn ze 25 jaar getrouwd en hebben ze vier kinderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Chantage door oud-teamgenoot

Volgens ESPN stuurde Claudio Reyna, voormalig aanvoerder van het Amerikaanse nationale team, tijdens het WK meerdere berichten naar directieleden van de voetbalbond. Hij dreigde daarin om gevoelige details over het verleden van Berhalter te onthullen, vertelden meerdere bronnen aan de sportzender. De dreigementen begonnen nadat zijn zoon Gio Reyna te horen kreeg dat hij een beperkte rol zou krijgen tijdens het WK.

De aantijgingen zijn opmerkelijk te noemen, omdat Claudio Reyna en Gregg Berhalter een relatie hebben van tientallen jaren. Ze speelden samen in de jeugd- en in het middelbare schoolvoetbal en kwamen tussen 1994 en 2006 samen uit voor het Amerikaanse nationale voetbalelftal. Ook hun vrouwen, Danielle Reyna en Rosalind Berhalter, speelden vier jaar samen aan de Universiteit van Noord Carolina.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondertekend door Rosalind

De vermeende dreigementen van Reyna waren voor Berhalter reden om het geweldsincident zelf naar buiten te brengen. De verklaring die de bondscoach van de VS op social media deelde, is ook ondertekend door zijn vrouw Rosalind. De Amerikaanse voetbalbond heeft laten weten onderzoek te doen naar de situatie.

Het is nog niet bekend of Berhalter, wiens contract op 31 december afliep, aanblijft als bondscoach. Op het WK werd de trainer met zijn team uitgeschakeld door het Nederlands elftal. Het volgende WK vindt in 2026 plaats in de VS, Canada en Mexico.

Ster advertentie
Ster advertentie