Sport

Nigel de Jong aangesteld als directeur topvoetbal bij KNVB

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nigel de Jong aangesteld als directeur topvoetbal bij KNVB

De KNVB heeft Nigel de Jong aangesteld als directeur topvoetbal. De voormalig Oranje-international wordt daarmee de opvolger van Nico-Jan Hoogma. De Jong begint deze maand al aan zijn nieuwe functie, zo laat de Nederlandse voetbalbond op de website weten.

Ervaring als topvoetballer

De Jong kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan met het verder brengen van het mannen- en vrouwenvoetbal in Nederland. "Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie", aldus de kersverse directeur topvoetbal. Volgens De Jong kan hij door zijn ervaringen als topvoetballer waarde toevoegen aan de directie van de voetbalbond. "Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring. Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken."

De 38-jarige De Jong kwam in totaal 81 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij speelde daarnaast voor de voetbalclubs Ajax, Hamburger SV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray. "Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer", aldus De Jong. De oud-voetballer rondt komende maanden zijn UEFA MBA-managementopleiding af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Absolute winnaarsmentaliteit

Op de website van de KNVB staat de functie directeur topvoetbal als volgt uitgelegd: "De directeur topvoetbal zorgt binnen de KNVB dat de nationale teams maximaal kunnen presteren. Samen met directeur Voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van het voetbaltechnische beleid en is op dit gebied ook aanspreekpunt voor de betaald-voetbalclubs in Nederland."

Volgens directieleden Marianne van Leeuwen en Jan Dirk van der Zee is De Jong een persoon met een absolute winnaarsmentaliteit. Ze verwachten dat hij zich snel kan schikken in zijn rol en het Nederlandse voetbal wat een kwaliteitsimpuls kan voorzien. "Hij heeft in de keuken gekeken bij een aantal clubs en de UEFA. Wij zijn ervan overtuigd dat Nigel zich snel zal kunnen inwerken in de voor hem nieuwe rol als directielid. Daarbij krijgt hij uiteraard alle ondersteuning."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie