Sport

Atlete Timanovskaja thuisland ontvlucht: 'Ik wil graag terug naar een vrij Wit-Rusland'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Atlete Timanovskaja thuisland ontvlucht: 'Ik wil graag terug naar een vrij Wit-Rusland'

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja werd op de Olympische Spelen wereldnieuws nadat zij bij de Poolse ambassade om hulp vroeg. De 24-jarige atlete moest van de Wit-Russische autoriteiten namelijk naar huis, omdat zij kritiek had geuit op haar coaches. De sprinster voelde zich onveilig en was bang dat haar thuis iets zou overkomen. Timanovskaja, die inmiddels in Polen verblijft, geeft op een persconferentie aan ooit te willen terug te keren naar een "vrij Wit-Rusland".

Onveilig

De situatie in Wit-Rusland is momenteel zeer onrustig met de onbevreesde Aleksandr Loekasjenko aan de macht. Onder zijn regime verdwijnen en overlijden activisten die zich uitspreken tegen de Wit-Russische regering. Zo ook de Wit-Rus Vitali Sjisjov die twee dagen geleden dood werd gevonden in een park in Kiev. Hoewel zijn dood moet lijken op een zelfdoding, zijn er sterke vermoedens dat hij is omgelegd door het Wit-Russische regime van Loekasjenko.

Macht van het regime

Het feit dat Vitaly Sjisjov naar alle waarschijnlijkheid werd gevolgd en vermoord in Oekraïne, laat zien dat de macht van Loekasjenko verder reikt dan alleen Wit-Rusland. Dat maakt dat atlete Kristina Timanovskaja voorlopig niet wil terugkeren. Zij wil pas terug als het land weer "vrij" is en benadrukt dat zij zich nooit heeft beziggehouden met politiek. "Ik heb me altijd afzijdig gehouden van de politiek, ik ben nooit naar protesten geweest en ik heb me nooit tegen de Wit-Russische regering uitgesproken. Het is mijn thuisland en ik heb het land niet verraden", aldus de Wit-Russische op een persconferentie. De 24-jarige sprintster verblijft momenteel in Warschau, waar zij een humanitair visum heeft gekregen


Kritiek op coaches

De atlete moest van de autoriteiten van Wit-Rusland vertrekken uit het olympisch kamp in Tokio nadat zij op haar Instagrampagina kritiek had geuit op haar coaches. Die zouden haar gedwongen hebben mee te doen aan een estafetteonderdeel waarop ze geen wedstrijdervaring had. Vervolgens zou de atlete tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio zijn gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gestraft

Op weg naar het vliegveld werd Timanovskaja gebeld door haar bezorgde oma. Haar familie vreesde namelijk dat ze bij terugkomst naar een psychiatrisch ziekenhuis of een gevangenis zou worden gestuurd. Op de televisie kwam haar naam namelijk negatief in het nieuws. "Mijn oma belde me toen ik al naar de luchthaven werd gereden. Alles wat ze zei was: 'kom niet terug, het is niet veilig'. Ik had 10 seconden om te beslissen", vertelt ze de pers.


De echtgenoot van Timanovskaja is inmiddels samen met hun kind gevlucht uit Wit-Rusland, omdat hij zich daar niet meer veilig voelde.

Ster advertentie
Ster advertentie