Sport

Slecht Oranje komt na goal van Gakpo goed weg met gelijkspel tegen Ecuador

1. Newschevron right
  2. Slecht Oranje komt na goal van Gakpo goed weg met gelijkspel tegen Ecuador

Het Nederlands elftal heeft het vrijdag zwaar gehad tegen Ecuador. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal kon zich bij een overwinning al verzekeren van een plek in de achtste finales, maar dat ging niet door. In het Khalifa International Stadium speelde Oranje met 1-1 gelijk in een matige wedstrijd.

Wijzigingen Van Gaal

Van Gaal maakte voor de wedstrijd tegen de Zuid-Amerikanen een aantal wijzigingen in de opstelling ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Senegal (2-0 winst). Zo startten Davy Klaassen, Jurriën Timber en Teun Koopmeiners in de basis en werden Vincent Janssen, Matthijs de Ligt en Steven Berghuis verplaatst naar de reservebank.

Vroege voorsprong

De score werd al vroeg geopend door Cody Gakpo, die ook tegen Senegal het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. De PSV'er zorgde er met een heerlijk schot buiten het zestienmetergebied voor dat Ecuador-keeper Hernán Galíndez de bal al in de zesde minuut uit het net moest vissen.

Saaie eerste helft

Na de goal was het spel van Oranje in de eerste helft allesbehalve imponerend te noemen. De mannen van Van Gaal creëerden eigenlijk weinig tot niets in aanvallend opzicht. Ecuador begon na iets meer dan twintig minuten dreigender te worden en met meer intensiteit te spelen. Pas in de 32ste minuut werden de Ecuadorianen écht gevaarlijk, toen captain Enner Valencia keeper Andries Noppert met een hard afstandsschot eindelijk aan het werk zette. Gelukkig voor Nederland liet de goalie zich niet verrassen.

Goed weggekomen

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Oranje ontzettend goed weg na een afgekeurde goal van Ecuador. Pervis Estupiñán knikte de bal binnen, maar doordat teamgenoot Jackson Porozo hinderlijk buitenspel stond, ging de gelijkmaker uiteindelijk niet door.

Verdiende gelijkmaker

Direct na rust kwam Oranje minder goed weg na slordig balverlies van Jurriën Timber, waardoor Noppert in actie moest komen door een hard schot te keren. Helaas voor Oranje was Enner Valencia er in de rebound razendsnel bij en tikte hij de verdiende 1-1 binnen. Noppert appelleerde daarbij nog voor buitenspel, maar daar was uiteindelijk geen sprake van.

Compleet kwijt

Nederland leek het in de tweede helft compleet kwijt te zijn en creëerde vrijwel niets. Ook de inbreng van Memphis Depay zorgde niet voor de broodnodige aanvallende impulsen. Tien minuten na de gelijkmaker kwam het volgende grote gevaar van de Ecuadorianen, toen Gonzalo Plata met een knap schot de bal op de lat schoot. Tot opluchting van Oranje bleef het na negentig minuten maar bij één goal voor Ecuador.

En nu?

Oranje en Ecuador hebben nu beide vier punten. Senegal heeft er drie en Qatar nul. Daardoor heeft de ploeg van Louis van Gaal het lot nog volledig in eigen handen. Een gelijkspel is dinsdag tegen Qatar genoeg om door te gaan naar de achtste finales, ongeacht het resultaat tussen Senegal en Ecuador.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.