Sport

Cristiano Ronaldo schrijft geschiedenis met doelpunt tegen Ghana

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Cristiano Ronaldo schrijft geschiedenis met doelpunt tegen Ghana

Cristiano Ronaldo opende tegen Ghana de score (3-2 winst voor Portugal) en brak daarmee weer eens een record. De Portugees is de eerste speler die op vijf verschillende edities van het WK een doelpunt heeft gemaakt.

Record

De goal ontstond na een overtreding op Ronaldo, waarmee hij een penalty verdiende. De aanvaller ging zelf achter de bal staan en schoot overtuigend binnen. Met de goal werd Ronaldo de eerste speler die op vijf WK's trefzeker was: eerder deed hij dat op de WK's van 2006 (één goal), 2010 (één doelpunt), 2014 (één treffer) en 2018 (vier goals).

Opmerkelijk aan al deze doelpunten is het feit dat ze allemaal in de groepsfase vielen van het eindtoernooi. Ronaldo wist nog nooit in de knock-outfase van een WK te scoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Clubloos

Eerder deze week werd bekend dat het contract van Ronaldo bij Manchester United is ontbonden na zijn vernietigende interview met Piers Morgan. Daardoor is hij clubloos op het WK. Het is nog niet duidelijk waar zijn toekomst ligt.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie