Sport

Regenboogkleuren toch wel weer toegestaan bij toeschouwers WK-wedstrijd

foto: AFP | Supporters van Wales
  1. Newschevron right
  2. Regenboogkleuren toch wel weer toegestaan bij toeschouwers WK-wedstrijd

Regenboogkleuren lijken toch wel weer toegestaan te zijn in de voetbalstadions in Qatar. Bij de groepswedstrijd tussen Wales en Iran, die vanmorgen om 11.00 uur begon, werden toeschouwers met dat soort hoedjes en vlaggen in ieder geval gewoon toegelaten. Dat laat de voetbalbond van Wales weten op Twitter. Eerder werden dat soort uitingen, net als de OneLove-band, niet toegestaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoedjes en vlaggen toch toegestaan

"FIFA heeft bevestigd dat fans met regenbooghoedjes en regenboogvlaggen het stadion binnen mogen voor de wedstrijd van Wales tegen Iran deze vrijdag", aldus FA Wales. "Alle WK-locaties zijn op de hoogte gebracht en geïnstrueerd om de regels en voorschriften te volgen."

Dit lijkt te betekenen dat regenboogkleding, waarmee veel mensen hun steun voor lhbtiq+-acceptatie uitdragen, toegestaan is bij andere wedstrijden van het WK en dus ook bij het duel tussen Nederland en Ecuador van vanmiddag.

Eerder verboden

Voetbalfans die bij eerdere wedstrijden gekleed in shirtjes of accessoires met regenboogkleuren aankwamen, werden opgedragen om die items uit te trekken. Het ging hierbij volgens The Independent ook om items die de kleuren rood, geel, wit en groen hadden, oftewel de kleuren van Wales. Als mensen die in het stadion toch weer aantrokken, werd er gedreigd dat ze het land uitgezet konden worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gele kaart voor OneLove-band

Er is dit WK veel gedoe omtrent uitingen waarmee voetballers en supporters een boodschap van inclusie en anti-discriminatie willen overbrengen. Zo waren Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland, Denemarken en ook Nederland van plan om hun aanvoerders met een OneLove-band te laten spelen, die staat voor verbinding en strijdt tegen elke vorm van discriminatie. Op het laatste moment liet de FIFA weten dat spelers hiervoor een gele kaart zouden krijgen. De landen trokken hun plan daarna in.

Statement Duitsland

Het Duitse elftal reageerde daar deze week voorafgaand aan hun eerste wedstrijd op met een statement. De spelers poseerden voor de groepsfoto met hun hand voor hun mond, uit protest tegen het verbod op de band.

Ook Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, maakte een statement. Terwijl ze in het stadion zat, droeg ze de regenboogband terwijl ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino zat. Of Nederland nog een statement gaat maken, is tot dusver niet bekend.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie