Sport

Toptennisser Djokovic wil met rechtszaak voorkomen dat hij Australië moet verlaten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Toptennisser Djokovic wil met rechtszaak voorkomen dat hij Australië moet verlaten

De Servische toptennisser Novak Djokovic is in Australië een rechtszaak begonnen om te voorkomen dat hij het land wordt uitgezet. Op die manier hoopt Djokovic, die zich niet heeft gevaccineerd tegen het coronavirus, alsnog te kunnen meedoen aan de Australian Open, ondanks dat er een vaccinatieplicht geldt voor het toernooi.

Laatste poging

De Servische tennisser meldde eerder dat hij, ondanks de vaccinatieplicht, naar Australië zou afreizen omdat er voor hem een uitzondering zou worden gemaakt. Woensdag werd Djokovic echter gestopt bij de douane, omdat het bewijs voor medische vrijstelling onvoldoende was. Daarom heeft de Serviër nu een rechtszaak aangespannen in een poging in Melbourne te blijven.

De zaak wordt donderdagmiddag (lokale tijd) behandeld, waarna een uitspraak snel zal volgen. Als Djokovic er niet in slaagt de rechter te overtuigen, kan hij nog dezelfde dag op een vliegtuig worden gezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Free Djokovic'

Djokovic verblijft momenteel in een quarantainehotel. Daar verzamelden zich mensen om de tennisser te steunen door onder andere "Free Djokovic" te scanderen. De vader van Djokovic omschrijft zijn zoon als "de Spartacus van een nieuwe wereld, die geen onrecht, kolonialisme en hypocrisie duldt" in verschillende Servische media. "Mijn zoon is vanavond in Australische gevangenschap, maar hij is nog nooit zo vrij geweest.Vanaf dit moment is Novak het symbool en de leider geworden van de vrije wereld, de wereld van de arme en achtergestelde naties en volkeren", aldus de vader van de Servische toptennisser.

Reactie Nadal

Een van de concurrenten van Djokovic op het toernooi, Rafael Nadal, vindt dat de Serviër in de spiegel moet kijken. "Iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. Ik leef op een bepaalde manier ook wel met hem mee, maar hij was al enkele maanden op de hoogte van de voorwaarden om hier te kunnen spelen", zegt Nadal, die zich gewoon heeft laten inenten. "Ik geloof in de mensen die verstand hebben van medicijnen. Als zij zeggen dat we gevaccineerd moeten zijn, dan moeten we dat doen."

Ster advertentie
Ster advertentie