Sport

Breakdance wordt in 2024 een olympische sport

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Breakdance wordt in 2024 een olympische sport

Breakdance wordt vanaf 2024 officieel een olympische sport. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gisteren aangekondigd de sport toe te voegen aan het programma, wat betekent dat er op de Spelen van 2024 in Parijs voor het eerst op volwassen olympisch niveau 'gebreaked' zal worden.

Skaten, surfen en klimmen

Breakdance maakte twee jaar geleden al een debuut op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires en zal nu dus ook op de reguliere Zomerspelen plaatsvinden. Ook skateboarden, surfen en klimmen zijn aan het officiële olympische programma toegevoegd. Die sporten zullen bij de komende Spelen in Tokio al te zien zijn. Het IOC wil zich met deze nieuwe sporten op een jonger publiek richten, iets waar ze al langere tijd mee bezig zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sport of kunst?

Het zou zomaar kunnen dat breakdancekampioen Menno van Gorp ons land gaat representen in Parijs. Hij is blij dat breakdance een groter podium krijgt, maar vindt het nog wat onwennig om het een sport te nomen in plaats van een kunstvorm, zo vertelt hij tegen Hart van Nederland. "Als je kijkt naar breakers heb je mensen die echt met gevoel dansen en mensen die het benaderen als sport. (...) Het gaat erom hoe je het doet, en niet wat je doet, hoe snel, hoe hoog en hoeveel rondjes."

Evenveel vrouwen als mannen

Er gaat bij de Olympische Spelen van 2024 nog iets veranderen, want voor het eerst zullen er dan net zoveel mannen als vrouwen meedoen. "In Tokio is de verhouding nog 51/49, maar in Parijs zetten we de laatste stap", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

Verder waren er nog veel meer nieuwe sporten voorgesteld aan het IOC, maar daarvan zijn de meeste (41 stuks) afgewezen. Volgens Bach is dat omdat het aantal deelnemende atleten moet worden teruggebracht van 11.000 naar 10.500, net als het aantal medaille-evenementen. Dat zijn er komende Spelen 339 en in 2024 nog 329.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teleurgestelde squashspelers

Goed nieuws voor breakdancers, surfers, skaters en klimmers dus, maar bij andere disciplines is er opnieuw teleurstelling. Bijvoorbeeld bij squashspelers. Hun sport is tot grote frustratie (nog steeds) niet opgenomen in het olympisch programma. "Ik weet dat sommige mensen zeggen dat breakdance een sport is, maar... Ik snap het niet", zei bijvoorbeeld squashspeler Michelle Martin tegen The Guardian. "Er worden allemaal jurysporten bijgebracht en het wordt zo corrupt. Het loopt uit de hand."

Ster advertentie
Ster advertentie