Naar homepage
Sport

NFL belooft geen rassenonderscheid meer te maken bij afhandeling letselclaims

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. NFL belooft geen rassenonderscheid meer te maken bij afhandeling letselclaims

De NFL heeft bekendgemaakt geen rassenonderscheid meer te zullen maken bij de afhandeling van schadeclaims van spelers. De NFL deed deze belofte nadat een aantal zwarte spelers daarover een rechtszaak hadden aangespannen.

"Lagere cognitieve functie"

Lange tijd was het zo dat zwarte spelers die door het uitoefenen van de sport hersenschade opliepen minder geld uitgekeerd kregen dan witte spelers met dezelfde klachten. Dat onderscheid werd al sinds de jaren 90 gemaakt en was gebaseerd op de gedachte dat zwarte mensen een "lagere cognitieve functie" hebben. Het onderscheid had aanvankelijk als doel dementiepatiënten een geschikte behandeling te bieden. Uiteindelijk werd het gebruikt om de hoogte van de bedragen vast te stellen die ex-spelers ontvangen na het indienen van een schadeclaim vanwege hersenschade.

Quote

Woorden zijn goedkoop. Laten we eerst eens kijken wat de NFL gaat doen.

Ken Jenkins

Weinig vertrouwen

Medische experts hadden eerder al hun zorgen geuit over de manier van handelen van de NFL. Ook hadden oud-speler Ken Jenkins en zijn vrouw vorige maand met een petitie 50.000 handtekening opgehaald en deze afgeleverd bij het gerechtsgebouw in Philadelphia. In eerste instantie werd de zaak afgewezen, maar de Amerikaanse districtsrechter Anita B. Brody vroeg later alsnog een rapport op over de zaak.

Ex-spelers hopen dat het rapport ook een uitzetting bevat van de uitbetalingen op basis van ras. De belofte van de NFL kan er namelijk voor zorgen dat zwarte spelers die in het verleden benadeeld zijn alsnog een hogere compensatie krijgen. Jenkins heeft daar echter weinig vertrouwen in. "Woorden zijn goedkoop. Laten we eerst eens kijken wat de NFL gaat doen."

Elimineren van op ras gebaseerde normen

De NFL verklaarde afgelopen woensdag dat ze op ras gebaseerde normen op grote schaal willen elimineren. Ook geven ze aan dat ze met toonaangevende mensen binnen de neuropsychologische wereld samenwerken om te helpen bij het ontwikkelen van alternatieve testtechnieken.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie