Sport

Mbappé kan met drie goals WK-winst Argentinië en Messi niet voorkomen

1. Newschevron right
  2. Mbappé kan met drie goals WK-winst Argentinië en Messi niet voorkomen

Argentinië heeft Frankrijk in een spectaculaire finale verslagen en mag zich daardoor de winnaar van het WK 2022 in Qatar noemen. Ondanks drie doelpunten van Kylian Mbappé konden de Fransen niet voorkomen dat Lionel Messi zijn felbegeerde wereldtitel met Argentinië wist binnen te slepen. De enerverende wedstrijd kende na 120 minuten een 3-3 tussenstand en werd uiteindelijk beslist door strafschoppen. Het doelpuntrijke duel gaat de boeken in als een van de meest memorabele WK-finales ooit.

Goed begin Argentinië

De Argentijnen begonnen scherp aan de wedstrijd en gaven Frankrijk geen ruimte om te voetballen. Met name Ángel Di Mariá maakte het met zijn beweeglijke acties lastig voor de Franse verdedigers. De Argentijnse aanvaller was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de eerste grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een actie bij de achterlijn werd Di Mariá in het strafschopgebied licht getoucheerd door de Franse aanvaller Ousmane Dembélé. De Argentijn ging na het minimale contact maar al te graag naar de grond en dwong daarmee een discutabele strafschop af, die door Lionel Messi genadeloos werd binnengeschoten. Daarmee bracht de aanvoerder van Argentinië de 1-0 stand op het scorebord.

Vlijmscherpe counter

Na het doelpunt van de Argentijnen veranderde het spelbeeld niet. Frankrijk kwam maar lastig van de eigen helft af en zag geen mogelijkheid om de druk op te voeren. Toen de ploeg van Didier Deschamps een keer wél met nagenoeg het hele team op de helft van Argentinië speelde, kreeg het meteen de deksel op de neus. De Argentijnen tekenden in de 36e minuut namelijk voor de 2-0 uit een vlijmscherpe counter over verschillende schijven. Lionel Messi tikte de bal naar de zijkant, waarna Julián Álvarez de bal naar Alexis Mac Allister speelde. De middenvelder legde de bal vervolgens panklaar voor Di Mariá, die zijn goede spel in de eerste helft beloonde met een goal in de WK-finale. De aanvaller van Juventus, die gewend is om te scoren in grote wedstrijden, kon zijn emoties na de goal niet bedwingen en vierde zijn belangrijke doelpunt in tranen.

Deschamps grijpt in

De Fransen konden niet langer op dezelfde manier blijven spelen, vond trainer Didier Deschamps. Hoewel het niet vaak voorkomt dat er wissels in de eerste helft van een WK-finale plaatsvinden, besloot Deschamps voor rust toch een duidelijk signaal af te geven aan zijn team. Hij koos er in de 40e minuut voor om de aanvallers Olivier Giroud en Ousmane Dembélé naar de kant te halen en bracht Marcus Thuram en Randal Kolo Muani, die de 2-0 tegen Marokko maakte, in het veld. Het zorgde in de eerste helft, die maar liefst zeven minuten aan blessuretijd toegevoegd kreeg, niet voor een verandering van het spelbeeld, waardoor de ploegen met een 2-0 tussenstand gingen rusten.

Kansen op 3-0

Na rust gingen beide ploegen verder waar ze gebleven waren. De Fransen creëerden weinig kansen en lieten in de 70e minuut van de wedstrijd pas hun eerste schot noteren. Het was Mbappé die met een poging van buiten 'de zestien' het doel onder vuur nam, maar zijn schot ging hoog over. In de tussentijd had Argentinië al drie mogelijkheden gehad om de voorsprong te vergroten, maar het ontbrak bij Álvarez, Messi en Alexis Mac Allister aan zuiverheid in de afronding.

Terwijl de hoop langzamerhand leek te verdwijnen bij de Franse ploeg werd Di Mariá door de Argentijnse trainer Lionel Scaloni onder luid applaus naar de kant gehaald. De vleugelaanvaller, die niet volledig fit was, speelde een geweldige wedstrijd en werd vervangen door Marcos Acuña, waarmee de trainer ook wat meer defensieve zekerheid inbouwde.

Mbappé legt aan voor aansluitingstreffer

Toch kwam de wedstrijd in de 78e minuut weer tot leven. Het was invaller Randal Kolo Muani die aan de aandacht van de Argentijnse verdedigers ontsnapte. Nicolas Otamendi ging vervolgens het duel aan in het strafschopgebied en maakte een overtreding, waardoor de bal ook voor Frankrijk op de stip ging. Kylian Mbappé hield zijn hoofd koel en schoot de penalty binnen: 2-1.

Drie sensationele minuten

De Franse supporters waren nog niet klaar met juichen of het volgende enerverende moment drong zich al aan. Uitgerekend Messi verloor de bal en gaf Frankrijk de mogelijkheid om een nieuwe aanval op te zetten. Met een lange bal op Kylian Mbappé, die een slimme één-twee opzette met Thuram, kreeg Frankrijk een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. Mbappé faalde niet en tekende met een schitterend uitgevoerde volley voor zijn zevende doelpunt van het WK en de 2-2 in de ontketende finale. Zo kwamen de Fransen in drie sensationele minuten terug van een 2-0 achterstand.

Beide ploegen gaan voor de winst

De Argentijnen, die de hele wedstrijd met een voorsprong op zak vochten voor iedere meter, werden aan het einde van de reguliere speeltijd flink teruggedrongen door Frankrijk. Het waren ineens de Fransen die strijdend het initiatief opeisten en onder leiding van Mbappé aandrongen op een mogelijkheid om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Zo kreeg Adrien Rabiot in de blessuretijd nog een grote mogelijkheid om te scoren, maar werd zijn poging gepareerd door de Argentijnse keeper Emiliano Martínez.

De poging van Rabiot bleek niet de laatste mogelijkheid in de reguliere speeltijd. Die was namelijk op de valreep toch nog voor Argentinië. In de 97e minuut wisten de Argentijnen Messi vrij te spelen, die aanlegde voor een schot van ongeveer twintig meter. Zijn snoeiharde poging werd door doelman Lloris op katachtige wijze uit het doel getikt, waardoor de beslissing in de wedstrijd uitbleef en beide ploegen zich klaarmaakten voor de verlenging.

Argentinië jaagt op voorsprong

Na de onderbreking trok Argentinië de wedstrijd weer meer naar zich toe. De grootste mogelijkheden in de eerste helft van de verlenging waren voor de Argentijnse invaller Lautaro Martínez. Door een goed blok van de Franse verdediger Dayot Upamecano en attent keeperswerk van Lloris wist hij die kansen echter niet te benutten. Tijdens de rust van de verlenging was duidelijk te zien dat de Franse coach Deschamps zich woest maakte en de spelers oppepte voor het tweede gedeelte van de extra speeltijd.

Toch was de eerste kans in de tweede helft van de verlenging opnieuw voor de Argentijnen, waar Messi de Franse keeper probeerde te verassen met een schot van buiten de zestien. Lloris reageerde echter opnieuw attent en wist de bal uit de hoek te boksen.

Doellijntechnologie

De Argentijnen bleven de druk vervolgens opvoeren en wisten even later met goed combinatiespel Martínez vrij te spelen. De aanvaller bevond zich in kansrijke positie en schoot de bal snoeihard op doel in jacht naar de voorsprong. Het lukte doelman Lloris in een ultieme poging om de bal tegen te houden, waarna de bal voor de voeten van Messi belandde, die op slechts vijf meter van het doel de bal binnen kon schieten, ondanks vergeefse pogingen van Franse verdedigers om de bal voor de lijn weg te werken. Hoewel de bal het net niet raakte, bevestigde de doellijntechnologie dat de bal volledig over de lijn was voordat 'ie door de Franse verdediger Joules Koundé weggetrapt werd. Daarmee tekende Messi in de 108e minuut met zijn tweede doelpunt van de avond en zijn zevende doelpunt van het WK voor de 3-2 voorsprong in de finale.

Hattrick Mbappé

De 3-2 bleek echter niet de eindstand van de wedstrijd. Kylian Mbappé kreeg namelijk na een handsbal van Gonzalo Montiel in de 118e minuut via een strafschop de mogelijkheid om zijn derde doelpunt van de avond te maken en de gelijke stand weer terug te brengen op het scorebord. De getalenteerde aanvaller faalde niet en is met zijn drie doelpunten de eerste speler sinds 1966 met een 'hattrick' in een WK-finale.

'Allermooiste finale ooit'

Hoewel de 3-3 pas vlak voor tijd viel, betekende het niet dat een gelijke eindstand een uitgemaakte zaak was. Zo kregen beide ploegen in de laatste minuten van de verlenging enorme mogelijkheden op de voorsprong. Aan Argentijnse zijde was het tweemaal Martínez die in scoringspositie kwam, waar aan Franse zijde Kolo Muani twee levensgrote mogelijkheden kreeg om de heldenrol op te eisen. Scheidsrechter Szymon Marciniak floot met een 3-3 stand op het scorebord voor het einde van de verlenging, waardoor beide ploegen zich klaar mochten maken voor de penaltyserie om de finale te beslissen.

In de studio bij de NOS kwamen de analisten na 120 minuten speeltijd woorden tekort om de wedstrijd te beschrijven. "Dit is de allermooiste finale die ik ooit heb meegemaakt", zei Pierre van Hooijdonk voorafgaand aan de strafschoppenserie. "Dit is toch waarom we van voetbal houden?", voegde Rafael van der Vaart daaraan toe.

Penaltyreeks

De penaltyreeks werd afgetrapt door de hoofdrolspelers van de avond: Kylian Mbappé en Lionel Messi. Beide sterspelers faalden niet vanaf elf meter en zorgden voor een 1-1 tussenstand tijdens de strafschoppenserie. Aan Franse zijde was het vervolgens Kingsley Coman die de Argentijnse keeper Martínez niet wist te verschalken, waarna Paulo Dybala Argentinië op 2-1 voorsprong bracht. Toen ook de Franse middenvelder Aurélien Tchouameni zijn strafschop miste, leek de wedstrijd beslist. De Argentijnse Paredes faalde namelijk niet en bracht zijn ploeg op een 3-1 voorsprong tijdens de strafschoppenserie. De Franse aanvaller Kolo Muani wist de stand nog wel op 3-2 te brengen. Maar het was uiteindelijk Montiel, die met zijn handsbal in de verlenging de strafschop voorafgaand aan de 3-3 veroorzaakte, die de beslissende 4-2 binnenschoot en daarmee Argentinië van de wereldtitel verzekerde.

Messi maakt zijn droom waar

De weerzinwekkende wedstrijd gaat de boeken in als een van de meest memorabele WK-finales ooit. Met de titel treedt Lionel Messi in de voetsporen van Diego Maradona en maakt hij eindelijk zijn droom waar om met het Argentijnse elftal de wereldbeker omhoog te tillen.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.