Sport

Nederlanders in Argentinië worden gewaarschuwd niet te hard te juichen bij goal Oranje

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlanders in Argentinië worden gewaarschuwd niet te hard te juichen bij goal Oranje

Kijk je de kwartfinale van het WK tussen Nederland en Argentinië vanavond in Argentinië? Dan word je gevraagd om een eventueel doelpunt niet te hard te vieren. De Argentijnse autoriteiten vragen Nederlanders "voorzichtig te zijn met het uitbundig juichen in het openbaar voor Oranje tijdens de kwartfinale van het WK".

Grimmig

Volgens de Argentijnse autoriteiten zou "de passie voor het voetbal van de Argentijnen ertoe kunnen leiden dat de situatie snel grimmig wordt". De Nederlandse ambassade in Buenos Aires wil natuurlijk ook dat iedereen veilig is en wijst de Nederlanders in Argentinië dan ook op dit advies van Argentijnse autoriteiten, meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan het ANP. "Verder wensen wij iedereen natuurlijk vele plezier met de wedstrijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrouwen

Bondscoach Louis van Gaal kan de wedstrijd met vertrouwen tegemoet zien. Oranje verloor in de negen eerdere wedstrijden tegen Argentinië namelijk nog nooit in de reguliere speeltijd. Wel verloor Nederland uiteindelijk een keer na verlenging en een keer na strafschoppen.

In de minderheid

De Nederlandse supporters zullen vanavond zwaar in de minderheid zijn in het Lusail Stadium in Qatar, waar plek is voor 88.966 toeschouwers. Ongeveer veertienhonderd Oranjefans zijn naar Qatar gereisd voor een bezoek aan de kwartfinale, terwijl er momenteel tienduizenden Argentijnen in het land verblijven. Vele noemen het dan ook een 'thuiswedstrijd' voor Argentinië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kaartje van 500 euro

Een van de Nederlandse supporters die wel naar Qatar is afgereisd, is Ali. Hij vertelt in Start aan Fernando dat hij op het nippertje een kaartje heeft weten te bemachtigen voor de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië. "Ik heb mijn kaartje via Facebook gekocht. Ik heb 500 euro betaald voor een kaartje dat eigenlijk zo'n 40 euro kost."

Ali vertelt dat hij inderdaad een stuk meer Argentijnen dan Nederlanders tegenkomt. "Je merkt dat er echt meer liefde is voor Argentinië. Mensen hier hopen vooral dat Argentinië of Brazilië straks in de finale staat." Toch heeft Ali vertrouwen in Oranje. "Ze moeten gewoon hard het duel ingaan", zegt hij. "En als Nederland dan gewoon z'n ding doet, denk ik dat het 3-1 voor Nederland kan worden."

Ali is vanavond bij Nederland - Argentinië in Qatar: "Ik heb 500 euro voor een kaartje van 40 euro betaald"

Video niet beschikbaar

Acht jaar

Het Nederlands Elftal speelt vanavond om 20.00 uur de kwartfinale tegen Argentinië. De ploeg van Louis van Gaal hoopt zich na acht jaar weer eens te plaatsen voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie