Sport

Nederlandse voetbalclubs overwegen inzet 'smart cup' tegen biergooiers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse voetbalclubs overwegen inzet 'smart cup' tegen biergooiers

Twee Nederlandse voetbalclubs zijn door de toenemende problemen in de voetbalstadions op zoek naar een manier om biergooiers tegen te gaan. In deze zoektocht hebben zij contact opgenomen met een Belgisch bedrijf dat een 'smart cup' heeft ontwikkeld, waarmee de desbetreffende biergooiers voortaan kunnen worden opgespoord.

Smart cup

Een smart cup is een beker voorzien van een chip. Wanneer iemand een biertje koopt, wordt het nummer van de betaalpas aan de chip in de beker gekoppeld. Belandt de beker dan op het veld? Dan kan via het pasnummer de naam van de eigenaar van de beker worden achterhaald middels een geldig juridisch bevel.

Milieukwestie

AA Gent is afgelopen maand alvast begonnen met de introductie van de smart cup. Bovenop een drankje betalen supporters van de Belgische topclub nu een borg van anderhalve euro voor de chip. Wanneer ze hun beker na afloop van de wedstrijd in de juiste vuilnisbak gooien, wordt de borg teruggestort op hun betaalpas en dit geeft nog een heel groot voordeel. Hierdoor hoopt de club namelijk ook één miljoen plastic beker per seizoen te besparen.

Interesse

De smart cups worden gemaakt door het Belgische bedrijf Goodless van Rudi de Kerpel. Hoewel De Kerpel de namen van de geïnteresseerde clubs niet wil noemen, geeft hij in een interview met de Vlaamse krant De Tijd. wel aan dat hij snapt waar de interesse vandaan komt. "De problematiek tijdens voetbalwedstrijden wordt steeds groter, net als de impact van het stilleggen van wedstrijden." Afgelopen weekend waren er bij wel zeven wedstrijden in het betaald voetbal onderbrekingen als gevolg van het gooien van bierbekers, rookbommen en vuurwerk.

De Kerpel wijst daarnaast naar de aankomende strengere wetgeving met betrekking tot plastic bekers als mogelijke reden voor de interesse. "Het zal waarschijnlijk een combinatie van de twee zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie