Sport

Turkse held Demiral geschorst tegen Nederland vanwege 'wolvengroet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Turkse held Demiral geschorst tegen Nederland vanwege 'wolvengroet'

De Turkse voetballer Merih Demiral is voor twee wedstrijd geschorst door de UEFA. Dat betekent dat hij de kwartfinale op het EK tegen Nederland mist. De verdediger maakte in de achtste finale een juichgebaar dat volgens de voetbalbond niet door de beugel kan.

Demiral geschorst om 'wolvengroet'

Demiral scoorde afgelopen dinsdag twee doelpunten in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Oostenrijk. Hij zou één van zijn goals gevierd hebben met de 'wolvengroet', een handeling van de Turkse groepering Grijze Wolven. In meerdere landen buiten Turkije is de groet omstreden en zelfs verboden.

De UEFA maakte na de wedstrijd tegen Oostenrijk bekend een onderzoek te starten. Zelf heeft Demiral altijd ontkend dat dit gebaar iets te maken zou hebben met de extreemrechtse groep. "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit", zo stelde de centrale verdediger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Turkije in de problemen

De schorsing van Demiral is een grote domper voor Turkije. Zo zorgde de verdediger van Juventus er eigenhandig voor dat de ploeg van bondscoach Vincenzo Montella de kwartfinale bereikte. Met twee doelpunten was Demiral namelijk de grote held. Naast het gemis van de uitblinker moet Turkije het tegen Nederland ook doen zonder oud-Feyenoorder Orkun Kökçü en middenvelder Ismail Yüksek. Beiden zijn geschorst voor de wedstrijd vanwege twee gele kaarten.

Turkije en Oranje nemen het komende zaterdag om 21.00 uur tegen elkaar op. De winnaar speelt in de halve finale tegen Engeland of Zwitserland. Mocht het Turkije lukken om de volgende ronde te bereiken, betekent het dat Merih Demiral ook de halve finale zal missen.

Ster advertentie
Ster advertentie