Sport

Neymar voor de rechter voor fraude bij transfer, 2 jaar cel en 10 miljoen euro geëist

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Neymar voor de rechter voor fraude bij transfer, 2 jaar cel en 10 miljoen euro geëist

Neymar moet in oktober voor de rechter verschijnen voor fraude bij zijn transfer van Santos naar FC Barcelona in 2013. Spaanse media melden dat er een celstraf van twee jaar en een schadevergoeding, die kan oplopen tot tien miljoen euro, tegen de Braziliaanse voetballer is geëist.

Ook voorzitters en vader voor de rechter

Neymar beweert tot op heden zich van geen kwaad bewust te zijn en zich alleen op het voetbal gefocust te hebben. Hij vertrouwde daarbij blind op zijn vader, die tegelijkertijd zijn zaakwaarnemer is. Naast Neymar staan ook Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell terecht. Zij waren destijds voorzitters bij FC Barcelona. De vader van Neymar en hun familiebedrijf N&N moeten eveneens voor de rechter verschijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

26 miljoen euro fraude

Toen Neymars transfer van Santos naar FC Barcelona rond was, maakte de Catalaanse club bekend dat de transfersom 57 miljoen euro bedroeg. De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS had recht op veertig procent van de transfersom. Zij kwamen er uiteindelijk achter dat er tientallen miljoenen euro's meer overgemaakt waren naar een investeringsmaatschappij waar Neymars vader eigenaar van is.

De Spaanse aanklager stelde dat de daadwerkelijke transfersom minimaal 83 miljoen bedroeg. Dat betekent dat FC Barcelona een bedrag van 26 miljoen euro direct naar het bedrijf van Neymars vader overmaakte.

Vlak voor het WK

De zaak speelt al jaren, maar er lijkt nu eindelijk een einde te komen aan de soap. De zittingen dienen tussen 17 oktober en 31 oktober, vlak voordat het WK in Qatar begint.

De kans is groot dat het kamp van Neymar schuldig wordt bevonden aan de aanklachten, maar het is de vraag of de Braziliaanse voetballer daadwerkelijk in de cel belandt. Normaal gesproken zijn gevangenisstraffen tot twee jaar bij een eerste veroordeling namelijk voorwaardelijk in Spanje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie