Sport

Vinícius Jr. deelt schokkende compilatie van racisme-incidenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vinícius Jr. deelt schokkende compilatie van racisme-incidenten

Real Madrid-speler Vinícius Jr. heeft naar aanleiding van het racisme-incident op bezoek bij Valencia op Instagram een compilatievideo gedeeld van alle racisme-incidenten rondom zijn persoon. De voetballer is er helemaal klaar mee: "Dit is geen voetbal, dit is onmenselijk", schrijft hij onder het bericht.

Zes incidenten in één seizoen

In de video komen maar liefst zes incidenten aan bod, die allemaal in het afgelopen seizoen plaatsvonden. Het eerste incident vond afgelopen september plaats, toen Atlético Madrid-fans buiten het stadion "Vinícius, je bent een aap" zongen. Een paar maanden later was het opnieuw raak op bezoek bij Real Valladolid, waar Vinícius door verschillende supporters van de thuisclub racistisch werd bejegend nadat hij werd gewisseld. In februari riepen supporters van real Mallorca dat Vinícius bananen moest gaan oprapen, gevolgd door apengeluiden.

In maart werd de Braziliaanse voetballer in het stadion van Barcelona racistisch bejegend en afgelopen weekend was het opnieuw raak op bezoek bij Valencia, waar supporters zich zowel buiten als in het stadion racistisch uitlieten in de richting van Vinícius. Aan het eind van de video is er een pop van Vinícius te zien die aan een brug hangt in Madrid, waar onlangs vier verdachten voor zijn gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geen geïsoleerde gevallen'

"Elke uitwedstrijd is een onaangename verrassing", schrijft Vinícius op Instagram. "En er waren er veel dit seizoen. Doodswensen, een hangende pop, veel crimineel geschreeuw, allemaal opgenomen. Maar het gesprek gaat altijd over 'geïsoleerde gevallen' of 'één fan'. Nee, het zijn geen geïsoleerde gevallen. Het zijn continue episodes verspreid over verschillende steden in Spanje."

"Wat ontbreekt er om deze mensen te criminaliseren en de clubs sportief te straffen? Waarom klagen de sponsors La Liga niet aan? Storen de televisiezenders zich niet om deze barbaarsheid ieder weekend uit te zenden?", vraagt Vinícius zich hardop af.

Christusbeeld in Rio uur donker

Het wereldberoemde Christusbeeld in Rio de Janeiro bleef maandagavond een uur lang donker uit solidariteit voor de Braziliaan na het racisme-incident van zondagavond. Vinícius liet via sociale media weten dat het gebaar in zijn geboorteland hem ontroerde. "Laat dit beeld van Jezus Christus onze strijd symboliseren", schreef hij in zijn Instagram Stories bij een foto van het onverlichte standbeeld. "Bovenal wil ik doorgaan met inspireren en meer aandacht krijgen voor onze strijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie