Sport

Brittney Griner speelt eerste competitieduel sinds gevangenschap

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Brittney Griner speelt eerste competitieduel sinds gevangenschap

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner speelde gisteren haar eerste duel sinds haar gevangenschap in Rusland. De 32-jarige speelster van Phoenix Mercury maakte gisteren voor het eerst sinds oktober 2021 haar opwachting in een competitiewedstrijd. Ze kon rekenen op een staande ovatie van het publiek.

"Het voelde goed"

Griner speelde eerder deze maand al een oefenduel. In haar eerste competitiewedstrijd maakte de basketbalster in de wedstrijd tegen Los Angeles Sparks 18 punten. Ze kon haar ploeg desondanks niet naar de overwinning leiden. "Het voelde goed, echt heel goed", zei ze na haar eerste competitiewedstrijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Brittney Griner

Brittney Griner is een van de beste basketballers van de wereld en meervoudig olympisch kampioen. Afgelopen februari vloog ze naar Moskou om voor een Russisch team te gaan spelen. Daar werd ze opgepakt, omdat ze cannabisolie bij zich had voor in haar e-sigaret, die ze in de Verenigde Staten had gekregen om pijn te bestrijden. In augustus werd ze daarom veroordeeld voor negen jaar cel en een boete van omgerekend 16.000 euro wegens drugssmokkel.

In een eerdere verklaring legde Griner uit dat de cannabisolie per ongeluk nog in haar tas zat en dat ze zich er niet van bewust was dat de olie in Rusland verboden is. Haar veroordeling zorgde voor veel ophef en veel bekende Amerikanen spraken zich uit over de bizar hoge straf. Desondanks werd ze begin november nog overgebracht naar een strafkamp, waar ze in slechte omstandigheden zou verkeren.

Viktor Bout

Griner werd in december vrijgelaten door Rusland in ruil voor de vrijlating van de beruchte Russische wapenhandelaar Viktor Bout. Hij zat een straf van 25 jaar uit wegens hulp aan terroristen en een samenzwering om Amerikanen te vermoorden. Ook leverde hij wapens aan verschillende milities en terroristische organisaties. De film Lord of War (2005) is grotendeels gebaseerd op zijn leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie