Up 2 Date

Brittney Griner vrijgelaten door Rusland in ruil voor wapenhandelaar

foto: EPA | Griner bij de veroordeling in augustus
  1. Newschevron right
  2. Brittney Griner vrijgelaten door Rusland in ruil voor wapenhandelaar

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten. Ze zat vast in Rusland, waar ze gevangen werd gehouden in een strafkamp. Dit nadat ze in augustus werd veroordeeld wegens drugssmokkel, omdat ze medicinale cannabisolie bij zich droeg bij aankomst in Moskou. Haar vrijlating is onderdeel van een gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Veilig en gezond

Griner is gisteren geland op het vliegveld van Abu Dhabi. Via de telefoon heeft ze contact gehad met president Joe Biden, die zou hebben bevestigd dat ze in goede gezondheid verkeert. "Ik heb net met Brittney Griner gesproken", tweet Biden vanmiddag samen met foto's waarop hij te zien is met vicepresident Harris en Brittney's partner Cherelle. "Ze is veilig. Ze zit in een vliegtuig. Ze is onderweg naar huis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viktor Bout

In ruil voor Griner heeft de VS de beruchte Russische wapenhandelaar Viktor Bout vrijgelaten. Hij zat een straf van 25 jaar uit wegens hulp aan terroristen en een samenzwering om Amerikanen te vermoorden. Ook leverde hij wapens aan verschillende milities en terroristische organisaties. De film Lord of War (2005) is grotendeels gebaseerd op zijn leven.

Nog een Amerikaanse gevangene

Bij eerdere berichten over een gevangenenruil werd ook de Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan genoemd. Hij is echter niet vrijgelaten en zit dus nog vast in Rusland, tot groot ongenoegen van zijn naasten. Volgens een functionaris van de Amerikaanse regering was de deal met Griner "de enige die we nu konden sluiten".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Brittney Griner?

Brittney Griner is een van de beste basketballers van de wereld en meervoudig olympisch kampioen. Afgelopen februari vloog ze naar Moskou om voor een Russisch team te gaan spelen. Daar werd ze opgepakt, omdat ze cannabisolie bij zich had voor in haar e-sigaret, die ze in de Verenigde Staten had gekregen om pijn te bestrijden. In augustus werd ze daarom veroordeeld voor negen jaar cel en een boete van omgerekend 16.000 euro wegens drugssmokkel.

In een eerdere verklaring legde Griner uit dat de cannabisolie per ongeluk nog in haar tas zat en dat ze zich er niet van bewust was dat de olie in Rusland verboden is. Haar veroordeling zorgde voor veel ophef en veel bekende Amerikanen spraken zich uit over de bizar hoge straf. Desondanks werd ze begin november nog overgebracht naar een strafkamp, waar ze in slechte omstandigheden zou verkeren.

Ster advertentie
Ster advertentie