Up 2 Date

Amerikaanse basketbalster Griner overgebracht naar Russisch strafkamp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse basketbalster Griner overgebracht naar Russisch strafkamp

De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is van haar gevangeniscel in Moskou overgebracht naar een Russisch strafkamp, zo hebben haar advocaten vandaag laten weten. Griner werd begin augustus in Rusland veroordeeld tot negen jaar cel vanwege drugsbezit en -smokkel.

Veroordeling

Griner zit sinds februari vast in Moskou, omdat ze op het vliegveld cannabisolie bij zich had in vullingen voor een e-sigaret. De Amerikaanse gebruikte de cannabisolie als medicijn, maar in Rusland is dit middel verboden. In augustus werd ze veroordeeld tot 9 jaar cel en kreeg ze een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 16.000 euro).

Advocaten weten niet waar ze is

De advocaten en familie van Griner weten nog niet naar welk strafkamp ze is gebracht. "We worden daar schriftelijk van op de hoogte gebracht. Normaal gesproken duurt dat zo'n twee weken", laten haar advocaten weten aan CNBC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevangenenruil

De Amerikaanse regering blijft zich inzetten om Griner vrij te krijgen. Eerder reageerde president Biden al op het vonnis. "Rusland houdt Brittney ten onrechte vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, zodat ze bij haar vrouw, familie, vrienden en teamgenoten kan zijn."

Het behoort tot de mogelijkheden dat de basketbalster zal worden gebruikt in een gevangenruil tussen Rusland en de VS. Zo hoopt de VS Griner en ex-marinier Paul Whelan, een andere Amerikaan die vastzit in Rusland, te kunnen ruilen voor wapenhandelaar Viktor Bout, die vastzit in de VS.

Ster advertentie
Ster advertentie