Sport

Lewis Hamilton wint prijs voor strijd tegen racisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Lewis Hamilton wint prijs voor strijd tegen racisme

Lewis Hamilton is een van de meest succesvolle Formule 1-coureurs van deze tijd, maar zijn succes gaat verder dan alleen het circuit. Los van al zijn sportieve prestaties heeft Hamilton zich in 2020 ook ingezet in de strijd tegen racisme. Om die reden heeft GQ Magazine hem vandaag verkozen tot Game Changer Of The Year.

Knielen

Na de dood van George Floyd in mei besloot Hamilton voor elke race te knielen en voerde hij op verschillende manieren protest. Zo liet hij de kleur van zijn grijze auto veranderen in zwart en droeg hij bijvoorbeeld een shirt met de tekst 'Arrest the cops who shot Breonna Taylor'. Hamilton vertelt aan GQ Magazine dat de dood van Floyd hem echt diep raakte: "Ik kwam zelf in aanraking met racisme toen ik vijf was en mensen deden er toen zo licht over dat ik mijn emoties opkropte. Toen ik het filmpje van Floyd zag, kwamen al die emoties eruit. Ik dacht: ik moet iets doen, ik kan niet stil blijven. Als we allemaal stil blijven, zullen de volgende generaties ook met dit probleem te maken hebben."

Volgens GQ Magazine heeft Hamilton door deze acties de prijs meer dan dik verdiend: "Hij heeft zijn grote podium gebruikt om aandacht te vragen voor racisme, terwijl de racesportwereld gedomineerd wordt door witte racers. Door voor elke wedstrijd te knielen en geregeld statements te maken, heeft hij geprobeerd om een wereld te veranderen die duidelijk verandering nodig had."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Formule 1

Volgens Hamilton ging zijn protest niet zonder slag of stoot. Hij is namelijk al jaren bezig om meer diversiteit en gelijkheid in de Formule 1 te brengen. "Vanaf het moment dat ik bij mijn team kwam, zei ik dat het niet divers genoeg is. Elk jaar begon ik weer te zeuren over diversiteit in ons team en in de sport in het algemeen. Op een gegeven moment had ik een heel diep gesprek met mijn team om duidelijk te maken wat er allemaal aan de hand was. Toen hebben we besloten om de auto zwart te maken en iedereen vond het goed, zelfs onze sponsors. Het was mooi om te zien dat zelfs zij het probleem voorop stelden in plaats van zichzelf. Uiteindelijk knielden dertien andere coureurs samen met mij voor de Grand Prix van Spanje."

Hamilton denkt dat zijn succes een grote rol heeft gespeeld in het beïnvloeden van de racewereld: "In andere sporten zie je dat minder succesvolle sporters het er heel anders van af brengen. Ik denk dat het misschien mijn lot is geweest om voor verandering te zorgen door mijn podium te gebruiken.. Mijn doel is ook om de sport stappen te laten nemen die het zonder mij misschien nooit genomen had."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie