Sport

Naomi Osaka trekt zich terug uit belangrijk tennistoernooi na statement over mental health

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Naomi Osaka trekt zich terug uit belangrijk tennistoernooi na statement over mental health

Naomi Osaka heeft zich teruggetrokken uit een van de belangrijkste tennistoernooien van de wereld: Roland Garros. De 23-jarige tennisser liet eerder deze week weten tijdens het toernooi niet met de pers te willen praten vanwege haar mentale gezondheid. Dat besluit zorgde niet alleen voor veel ophef, ze kreeg er ook een boete van ruim 12.000 euro voor. Uiteindelijk heeft ze besloten helemaal niet meer deel te nemen.

Boycot

De Japanse Osaka, die opgroeide in Amerika, besloot afgelopen donderdag om de verplichte persconferenties na wedstrijden op Roland Garros te boycotten. Via social media liet ze weten dat ze die keuze heeft gemaakt om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van atleten. Volgens haar doen de vragen van de pers de atleten twijfelen aan zichzelf: "Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al 'down' is nog verder naar beneden wordt getrapt."

Osaka, nummer twee tennisser van de wereld, wist dat het negeren van de persverplichting haar flinke boetes zou opleveren. Ze hoopte dat de organisatie zou besluiten om dat geld aan een goed doel te schenken.

Niet deelnemen

Over haar opvallende besluit ontstond veel ophef. Dat heeft Osaka doen beslissen om zich helemaal terug te trekken, zo laat ze weten op social media dat ze deze situatie van tevoren niet had voorzien. "Ik denk dat het voor het toernooi, de andere spelers en mijn eigen welzijn nu het is beste is om me terug te trekken, zodat iedereen zich kan focussen op het tennis." Ze geeft toe dat haar timing niet ideaal was en ze haar boodschap beter had kunnen overbrengen. Osaka gaat momenteel wat tijd voor zichzelf nemen en zal even wegblijven van de tennisbaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depressies en angsten

De tennisser vertelt verder in het bericht dat ze sinds de US Open in 2018 lange periodes van depressies heeft gekend en het moeilijk was om daarmee om te gaan. "Iedereen die mij kent weet dat ik introvert ben en iedereen die me op toernooien heeft gezien weet dat ik vaak headphones draag, omdat dat me helpt met mijn sociale angsten." Omdat ze zich op dit moment ook niet heel goed voelt, wilde ze graag de persconferenties vermijden.

Ze benadrukt dat journalisten over het algemeen altijd aardig zijn geweest tegen haar, maar dat ze nou eenmaal geen publieke spreker is. "Ik word er heel nerveus van en ik vind het heel stressvol om goede antwoorden te geven."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Support

Hoewel er veel uiteenlopende meningen zijn over haar besluit, kan Osaka ook rekenen op veel steun. Zo reageert collega-tennisser Venus Williams op Instagram: "Ik ben zo trots op jou. Zorg goed voor jezelf en ik zie je snel winnend terug!" Usain Bolt reageert met drie 'biddende' emoji's.

Ook Serena Williams steekt Naomi Osaka een hart onder de riem. Na haar overwinning op de Reomeense Irina Begu in de eerste ronde van Roland Garros liet ze weten dat ze meeleeft met Osaka: "Het liefst zou ik haar een knuffel willen geven, want ik weet wat ze doormaakt. Ik heb ook meermaals in zo'n situatie gezeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Statements

Het is niet de eerste keer dat Osaka een statement maakt op een belangrijk tennistoernooi. Zo protesteerde ze tijdens de US Open tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten met verschillende mondkapjes waarop de namen van slachtoffers van politiegeweld stonden.

Daarnaast trok ze zich vlak voor de finale terug op het WTA-toernooi van Cincinnati uit protest tegen het neerschieten van Jacob Blake.

Ster advertentie
Ster advertentie