Sport

Nieuwe Ajax-directeur Alex Kroes geschorst: "Kocht voor aantreden clubaandelen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe Ajax-directeur Alex Kroes geschorst: "Kocht voor aantreden clubaandelen"

Alex Kroes trad nog geen drie weken geleden in dienst bij Ajax als algemeen directeur, maar is nu alweer geschorst. De algemeen directeur zou namelijk een strafbaar feit zijn begaan. Kroes kocht voordat hij begon zo'n zeventienduizend euro aan aandelen in de club. Iets wat hem waarschijnlijk zijn baan zal kosten.

Nieuwe directeur Ajax

De Raad van Commissarissen heeft naar buiten gebracht dat Alex Kroes, een week voordat zijn aanstelling bij Ajax werd aangekondigd, een groot bedrag aan aandelen in de Amsterdamse club kocht. In augustus werd bekendgemaakt dat hij de nieuwe algemeen directeur zou worden en een week daarvoor zou hij zeventienduizend euro in aandelen hebben gekocht. "Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap. Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft", schrijft de club in een verklaring. Ajax wil de nieuwe directeur dan ook ontslaan wegens het begaan van een strafbaar feit. De taken van Kroes worden op dit moment overgenomen door zijn collega directieleden.

Alex Kroes werd juist gezien als dé man die Ajax op bestuurlijk gebied er weer bovenop zou helpen. Wegens een clausule in zijn contract bij zijn vorige werkgever AZ heeft de Amsterdamse club tot maart dit jaar moeten wachten voordat hij in zijn functie zou treden. Veel Ajax-fans hadden hun hoop gevestigd op Kroes, maar stuiten nu op de volgende plotwending in het rampseizoen van de club.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontslaan Sven Mislintat

Ajax heeft vorig jaar ook al hun technische directeur Sven Mislintat moeten ontslaan vanwege zijn manier van werken. Mislintat werd in april 2023 aangesteld bij Ajax als opvolger van Marc Overmars. Afgelopen jaar ontstond er veel discussie over zijn manier van werken. Mislintat bracht twaalf nieuwe spelers naar Ajax en deed dit voornamelijk op zijn eigen initiatief. "Diverse pogingen om het bredere draagvlak te herstellen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid en dat leidt tot onrust in en rond de club, ook door de teleurstellende prestaties", schreef de club toen in een verklaring over het ontslag van de technische directeur.

Ster advertentie
Ster advertentie