Sport

Een primeur in het voetbal: geen rode of gele, maar een witte kaart

foto: Twitter @Canal_11Oficial
  1. Newschevron right
  2. Een primeur in het voetbal: geen rode of gele, maar een witte kaart

Een rode of een gele kaart kennen we allemaal wel, maar scheidsrechter Caterina Campos mocht in Portugal een nieuw fenomeen introduceren; een witte kaart. De scheids had gisteren bij de bekerwedstrijd tussen de vrouwen van Benfica en Sporting de eer om voor het eerst in de voetbalgeschiedenis een witte kaart te trekken.

Rood, geel of wit?

De witte kaart was geen foutje of een verdwaald notitieblok, maar is bewust geïntroduceerd door de voetbalbond. "De witte kaart is een nieuw initiatief van het Portugese voetbal om clubs, spelers of stafleden te bedenken en erkenningen te geven voor fair play", zo legt het AD verder uit. Met de witte kaart hoopt de voetbalbond "de ethische waarden in de sport te verbeteren".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blijk van waardering

De aanleiding voor de primeur van de witte kaart was minder leuk. Vlak voor de rust gebeurde er net buiten de lijnen iets vervelend. In één van de dug-outs voelde iemand zich onwel. De medische teams van beide ploegen schoten direct te hulp. Gelukkig bleek het incident niet al te erg en kon de fan snel worden opgelapt.

Terwijl de toeschouwers en de spelers hun hart op konden halen met de goede afloop, trok scheidsrechter Campos de allereerste witte kaart uit haar borstzak. Met de kaart werden op dat moment de dokters bedankt voor hun hulp en inzet. De toeschouwers ontvingen de eerste witte kaart met luid applaus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

15.000 fans

De wedstrijd tussen Benfica en Sporting wist ook nog een record te verbreken. Er keken namelijk ruim 15.000 fans naar het duel. Een record als het gaat om de hoeveelheid publiek bij een vrouwenwedstrijd in Portugal.

Benfica wist het bekerduel uiteindelijk met 5-0 te winnen en plaatste zich zo voor de halve finales van de Taça de Portugal Feminina. Vorig seizoen ging Sporting er nog met de beker vandoor.

Ster advertentie
Ster advertentie