Sport

Voorzitter Hongaarse voetbalbond vraagt fans zich te gedragen rond duel Oranje

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voorzitter Hongaarse voetbalbond vraagt fans zich te gedragen rond duel Oranje

Csányi Sándor, voorzitter van de Hongaare voetbalbond, heeft de Hongaarse fans opgeroepen zich te gedragen tijdens het duel van Oranje tegen Tsjechië. Doordat het eerder in het toernooi al misging in de Puskás Aréna in Boedapest met vermeende racistische geluiden, staat het duel van vanavond onder een vergrootglas.

Open brief

"Ik vraag iedereen om de spelers in alle opzichten te steunen", schrijft Sándor in een open brief op de site van de Hongaarse voetbalbond. "Onthoud je van het fluiten tijdens de volksliederen en het doen van racistische, homofobe en chauvinistische leuzen die de prijzenswaardige prestaties van het Hongaarse nationale team en de fans zouden kunnen overschaduwen. Houd hier ook rekening mee als je wordt geprovoceerd door anderen", aldus de bondsvoorzitter.

"Om ervoor te zorgen dat Hongarije in de toekomst prestigieuze sportevenementen kan blijven organiseren", gaat hij verder. "En minstens zo belangrijk, om ervoor te zorgen dat het Hongaarse nationale team zijn wedstrijden altijd en overal kan spelen, is een sportieve sfeer essentieel, naast een goed organisatie."

Duel onder vergrootglas

Eerder zouden er tijdens het duel tussen Hongarije en Frankrijk racistische spreekkoren zijn geweest richting sterspeler Kylian Mbappé van Frankrijk. Daarnaast maakt het Nederlands elftal een statement tegen de onlangs aangenomen antihomowetgeving in Hongarije. Een speciale OneLove-aanvoerdersband zal worden gedragen door Georginio Wijnaldum, die zich deze week ook uitsprak over mogelijke racistische spreekkoren vanavond. "Of ik naar de scheidsrechter stap? Dat denk ik ja. Maar ik zeg eerlijk: ik krijg daar op dat moment een gevoel en dan ga je reageren. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, hoop het ook nooit mee te maken", aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal.

Ster advertentie
Ster advertentie