Sport

Ook KNVB gaat tijdens ramadan pauzes inlassen voor vastende spelers

foto: ANP | Idrissi en Kökcü
  1. Newschevron right
  2. Ook KNVB gaat tijdens ramadan pauzes inlassen voor vastende spelers

Na de Engelse Premier League gaat ook de KNVB bij wedstrijden tijdens de ramadan officiële pauzes inlassen. Scheidsrechters kunnen het spel eventjes stilleggen zodra de zon ondergaat, zodat vastende voetballers snel wat kunnen eten en drinken.

Vasten verbreken bij zonsondergang

De ramadan is vanavond bij zonsondergang begonnen en eindigt naar verwachting op 22 april. Tijdens de vastenmaand eten en drinken moslims die meedoen alleen als de zon onder is. Voor veel islamitische profvoetballers, zoals Feyenoord-aanvoerder Kökcü en Excelsior-aanvoerder El Yaakoubi, zal het moment van het verbreken van het vasten de komende periode tijdens een wedstrijd vallen. Zo staan er komende maand dertien eredivisiewedstrijden gepland rondom zonsondergang.

Pauze

Scheidsrechters zijn de komende periode geïnstrueerd om een eredivisie- of eerste divisie duel met minimaal één speler die meedoet met de ramadan kort stil te leggen. Dit gebeurt dan "op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, ingooi, achterbal etc.)", aldus de KNVB. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt dit besproken door de scheidsrechters en teammanagers.

Tot nu toe kozen spelers vaak zelf een moment tijdens de wedstrijd om het vasten te verbreken, bijvoorbeeld tijdens een wissel. Het is voor het eerst dat er nu officiële regels voor worden ingevoerd. Eerder vandaag werd al bekend dat ook Engelse scheidsrechters in de Premier League officiële pauzes gaan inlassen op vooraf besproken tijdstippen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bundesliga

De Duitse scheidsrechter Matthias Jöllenbeck schreef vorig jaar geschiedenis toen hij de wedstrijd tussen FC Augsburg en Mainz stillegde voor een vastende speler. In de 65e minuut kreeg Moussa Niakhaté de gelegenheid om even wat te drinken. Het was de eerste keer ooit dat een scheidsrechter in de Bundesliga dit deed.

Ster advertentie
Ster advertentie