Sport

Nederland groepswinnaar na eenvoudige zege op Qatar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland groepswinnaar na eenvoudige zege op Qatar

Het Nederlands elftal heeft zich verzekerd van de volgende ronde op het WK door een eenvoudige zege op Qatar. Oranje speelde niet groots, maar eindigt wel als groepswinnaar door een een 2-0 zege op het thuisland.

Opnieuw Gakpo

Na ruim een halfuur spelen kwam het Nederlands elftal opnieuw door Cody Gakpo op voorsprong in de wedstrijd. Het is de derde keer op rij dat de PSV-speler voor Oranje de 1-0 maakt en dus komt zijn totaal alweer op drie goals.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2-0 Frenkie

Vlak na rust verdubbelde Frenkie de Jong de voorsprong via een poging van Memphis Depay, die door de doelman uit Qatar werd gestopt. Daarna profiteerde De Jong door de rebound binnen te schieten. Na de 2-0 voorsprong gebeurde er niet veel meer. Oranje speelt opnieuw niet de pannen van het dak, maar gaat het wel door als groepswinnaar naar de knock-outfase van het toernooi.

In de volgende ronde treft Nederland de nummer twee van Groep B, die bestaat uit Engeland, Verenigde Staten, Iran en Wales.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie