Sport

Voormalig Ajax-doelman Onana verlaat WK na ruzie met trainer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voormalig Ajax-doelman Onana verlaat WK na ruzie met trainer

André Onana is uit de selectie van Kameroen gezet na onenigheid met de bondscoach. De doelman, die jarenlang onder de lat stond bij Ajax, heeft vervolgens besloten het WK in Qatar te verlaten.

Keepersstijl

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde journalist Fabrizio Romano lag een conflict over de keepersstijl van Onana ten grondslag aan de verbanning. Onana zou volgens de bondscoach meer op de 'traditionele' manier moeten keepen, maar de doelman zelf had geen intentie om zijn stijl te veranderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vervangen

Onana werd uit de selectie gezet voor het duel van Kameroen tegen Servië (eindstand 3-3) en besloot vervolgens zelf het WK te verlaten zonder enige intentie om terug te keren. De keeper stond in de eerste wedstrijd tegen Zwitserland (1-0 verlies) nog gewoon onder de lat, maar werd tegen Servië vervangen door Devis Epassy.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet populair

Onana maakte zich in zijn laatste maanden bij Ajax ook al niet populair. Na een positieve dopingtest was hij maandenlang geschorst, waarna Ajax hem bleef ondersteunen door hem 'gewoon' zijn salaris uit te betalen. Na maanden niet te hebben gespeeld, maakte hij bekend zijn contract niet te willen verlengen, waardoor hij gratis naar het Italiaanse Internazionale kon vertrekken.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie