Sport

Lionel Messi helpt Argentinië naar belangrijke WK-zege op Mexico

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Lionel Messi helpt Argentinië naar belangrijke WK-zege op Mexico

Argentinië verloor afgelopen week van Saudi Arabië op het WK in Qatar, maar is weer terug in de race voor de wereldtitel. Mede dankzij Lionel Messi boekte de Albicelestes zaterdagavond een belangrijke 2-0 zege in het groepsduel met Mexico.

Messi en Fernández maken treffer

De eerste helft van de wedstrijd verliep rustig, maar in de tweede helft maakte Messi de eerste treffer. Vanaf zo'n 25 meter schoot de sterspeler raak. Vlak voor tijd scoorde ook invaller Enzo Fernández een doelpunt. Hiermee houdt de 35-jarige Messi de droom in leven om in de voetsporen te treden van Diego Armando Maradona, die in 1986 het Zuid-Amerikaanse land naar de wereldtitel leidde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groepswedstrijd tegen Polen

Argentinië staat momenteel met drie punten tweede in groep C. Bij een overwinning in de laatste groepswedstrijd tegen Polen kunnen de Argentijnen hun plek in de achtste finale veiligstellen. Als ze gelijkspelen, is de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni afhankelijk van het resultaat bij Saoedi-Arabië tegen Mexico.

'We zijn er nog niet'

Messi is blij dat hij de WK-droom in leven houdt. "We hadden dit resultaat nodig", zei de voetballer na afloop. "We hadden onszelf met de eerdere nederlaag in grote problemen gebracht. Maar we zijn er nog lang niet. Vanaf nu zijn alle wedstrijden voor ons een soort van finale." Messi is dan ook trots op zijn team. "We hebben bewezen dat je mooie dingen kunt bereiken als je de koppen bij elkaar steekt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie