Sport

Buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne mogen transfervrij andere club zoeken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne mogen transfervrij andere club zoeken

De FIFA heeft maandagavond bekendgemaakt dat buitenlandse spelers en coaches in Rusland en Oekraïne, transfervrij een andere voetbalclub mogen zoeken. Het gaat daarbij om een tijdelijke overstap tot het einde van dit seizoen.

Tot het einde van het seizoen

Voor spelers en coaches in Oekraïne gaat de maatregel per direct in. Zij kunnen met onmiddellijke ingang op zoek naar een nieuwe club, waarbij hun huidige contract wordt opgeschort tot het einde van het seizoen.

Russische clubs krijgen tot 10 maart om overeenstemming te bereiken met spelers en trainers. Daarna mogen de getroffenen er net als in Oekraïne voor kiezen om tijdelijk bij een andere club aan de slag te gaan. De huidige contracten van spelers en trainers in Oekraïne en Rusland zijn na dit seizoen weer geldig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maximaal twee spelers

De FIFA meldt in hun verklaring dat men voor deze oplossing heeft gekozen zodat spelers en trainers de komende maanden toch nog wedstrijden kunnen spelen en zich van een inkomen kunnen verzekeren. Daarbij dienen spelers zich voor 7 april bij hun nieuwe club te registreren. Ook voor clubs zijn er een aantal regels opgesteld. Zo mag een club maximaal twee spelers contracteren die van de nieuwe uitzonderingsregel gebruikmaakt.

In Rusland zijn momenteel de Nederlandse voetballers Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylia Sovetov Samara) actief. De oud-Ajacieden Lassina Traoré en David Neres staan onder contract bij Shakhtar Donetsk in Oekraïne. Neres kwam onlangs nog in het nieuws, omdat hij samen met andere Braziliaanse spelers vastzat in Oekraïne en vreesde voor zijn veiligheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie