Sport

Goud voor Bibian Mentel na 9 keer overwinnen kanker

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Goud voor Bibian Mentel na 9 keer overwinnen kanker

De afgelopen maanden had Bibian Mentel diepe twijfels of ze ooit nog wel op een snowboard kon staan. Na acht keer kanker werd er een paar maanden geleden wéér een tumor bij haar ontdekt, vlak voor de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. Ze liet haar nekwervel verplaatsen door een metalen frame, werd 52 keer bestraald en had toen nog maar een paar weken de tijd om te trainen.

Goud

Toch kon de ongelukkige voorbereiding haar niet tegenhouden om mee te doen aan de Paralympische Winterspelen. En terecht, want Bibian heeft zondagnacht alsnog goud weten binnen te slepen! Daarmee is de 45-jarige snowboardster voor de tweede keer op rij paralympisch kampioen snowboardcross geworden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

doorzetter

Bibian kampt sinds ze 27 is met kanker. In mei 2016 leek ze, na zeven keer kanker te hebben gehad, uitbehandeld te zijn. Toch gaf Bibian ook toen niet op en onderging ze een nieuwe MRI-behandelmethode. De kuur sloeg aan. Ondertussen werd de snowboardster meerdere keren Nederlands Kampioen, Wereldkampioen en won ze goud op de Paralympische spelen in Sotsji in 2014. De ups en downs van de afgelopen vier jaren zijn te zien in de documentaire Bibian Mentel: Negen Levens.

Ster advertentie
Ster advertentie