Naar homepage
Up 2 Date

Nederlandse jongeren bovengemiddeld positief over hun leven en gezondheid

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse jongeren bovengemiddeld positief over hun leven en gezondheid

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertelt in een internationaal rapport dat Nederlandse jongeren over het algemeen positief zijn over hun leven. Vooral als je ze vergelijkt met jongeren in andere Europese landen. Dit ligt aan meerdere factoren, waaronder de goede band met hun ouders.

Goede band met ouders

Hoe zijn de positieve resultaten van de Nederlandse jongeren te verklaren? Gonneke Stevens, projectleider bij de Universiteit Utrecht, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het voor een groot deel te danken is aan de goede sociale relaties van de jongeren met hun ouders, vrienden en klasgenoten. "Ze zijn heel tevreden over hun leven en rapporteren heel weinig emotionele problemen." Nederlandse jongeren kunnen over het algemeen hun problemen goed delen met hun naasten/ouders. "Wij denken dat dat in andere Europese landen anders is."

Coronacrisis

Nederlandse jongeren hebben ook een positievere kijk op het leven dan leeftijdsgenoten uit andere landen in Europa. Ze hebben hierdoor minder emotionele problemen, wat goed uitkomt in deze coronatijd. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat Nederlandse jongeren minder last hebben van de coronacrisis dan jongeren in andere Europese landen. "Nergens in Europa geven jongeren aan zo goed met hun ouders overweg te kunnen. Ook een lager percentage emotionele problemen geeft ze een goede uitgangspositie voor deze crisis," zegt Gonneke Stevens daarbij.

Social media

Een andere factor die de Nederlandse jongeren positief beïnvloedt, is het minder intensieve gebruik van social media. Het percentage jongeren dat wel zó veel op social media zit dat het slecht is voor hun psychische gezondheid is nergens zo laag als in Nederland, namelijk slechts twee tot vier procent.

Verbeteringen

De gebieden waar Nederlands jongeren minder goed op scoren, zijn de druk door schoolwerk en de gezondheid op het gebied van alcohol en drugsgebruik. In eerdere onderzoeken waren Nederlandse jongeren positiever over school dan hun leeftijdgenoten in andere Europese landen. Die positieve instelling is op dat gebied helaas verslechterd en komt nu dichterbij het Europese gemiddelde.

Gezond eten en bewegen doen de Nederlandse pubers goed. Op het gebied van roken en het drinken van alcohol liggen Nederlandse jongeren ongeveer op een lijn met leeftijdgenoten in andere landen. Het cannabisgebruik ligt iets boven het gemiddelde.

Een keer in de vier jaar

Het onderzoek over het welzijn van jongeren in Europa van de WHO wordt een keer in de vier jaar uitgevoerd. Tussen 2014 en 2018 zijn de antwoorden van 200.000 jongeren uit 45 Europese landen verwerkt in de resultaten. In Nederland hebben de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau het onderzoek gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie