Up 2 Date

Oeigoerse man herkent zijn vrouw op gelekte foto: "Mensen zeiden dat ze dood was"

foto: Xinjiang Police Files
  1. Newschevron right
  2. Oeigoerse man herkent zijn vrouw op gelekte foto: "Mensen zeiden dat ze dood was"

De Oeigoerse Abdurahman Hasan kreeg eerder dit jaar voor het eerst een foto te zien van zijn vrouw die in een gevangenis zit in de Chinese provincie Xinjiang. Hasan dacht jarenlang dat zijn vrouw dood was, zo meldt hij aan de NOS.

"In elk geval nog in leven"

Twee maanden geleden namen journalisten van de BBC contact op met Hasan, die nu in Amsterdam woont, om hem de foto van zijn vrouw te laten zien. Naar eigen zeggen was het "een enorme schok" toen hij geconfronteerd werd met de foto, die in 2018 zou zijn genomen. "Ze is in elk geval nog in leven. Mensen hadden me verteld dat ze dood was."

Het is niet helemaal duidelijk waarom zijn vrouw een celstraf van 16 jaar uitzit. In de gelekte Chinese politiedocumenten, de zogeheten Xinjiang Police Files, wordt alleen gemeld dat ze zou hebben aangezet tot verstoring van de openbare orde.

Ook moeder zat vast

Niet alleen zijn vrouw, maar ook Hasans 73-jarige moeder zat een celstraf uit. Ook in haar geval is het niet helemaal duidelijk waarom ze gevangen werd gezet. Volgens Hasan werd zijn moeder soms tot wel 16 uur gemarteld op een ijzeren stoel. Inmiddels zou ze weer op vrije voeten zijn. "Ze is weer thuis, maar draagt geen hoofddoek meer", vertelt hij.

Xinjiang Police Files

Eerder deze week bracht de BBC de Xinjiang Police Files naar buiten waarin duidelijk wordt dat de Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' onderdrukt en vermoord worden. De BBC kreeg de documenten in april in handen via dataonderzoeker Adrian Zenz. De Xinjiang Police Files bevatten onder meer 2800 foto's van gevangengezette Oeigoeren en 300.000 persoonlijke getuigenissen. Uit de foto's blijkt onder meer dat de mensen geobserveerd worden door gewapende beveiligers. Deze beveiligers hebben de opdracht om mensen direct neer te schieten als ze proberen te vluchten.

'Scholen'

De Chinese regering houdt vol dat de Oeigoeren vrijwillig naar de heropvoedingskampen gaan, omdat de kampen niets meer zijn dan 'scholen' waar mensen naartoe gaan om zichzelf te hervormen en te deradicaliseren. Door de beelden kan echter opnieuw vastgesteld worden dat de omstandigheden onmenselijk zijn en niet op een normale school thuishoren. Er is namelijk al eerder vastgesteld dat de Oeigoeren onderdrukt worden, maar het is de eerste keer dat er daadwerkelijk bewijs vanuit de kampen naar buiten komt.

Oeigoeren

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en opgesloten in kampen, die volgens mensenrechtenorganisaties veel weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze volgens Amnesty International gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.

Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is..

Ster advertentie
Ster advertentie