Up 2 Date

'Oeigoerse vrouwen massaal en stelselmatig verkracht in kampen'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 'Oeigoerse vrouwen massaal en stelselmatig verkracht in kampen'

Getuigenissen over wat er in Chinese detentiekampen gebeurt met Oeigoeren zijn zeldzaam. Toch wist de BBC verschillende slachtoffers - die in het verleden gevangen werden genomen - te spreken over hun afschuwelijke ervaringen. Zij vertelden uitgebreid over een georganiseerd systeem van massale, stelselmatige verkrachting, seksueel misbruik en marteling.

Gemarteld met elektrische schokken

Een slachtoffer die haar verhaal deelt, is Tursunay Ziawudun. Ze vluchtte na haar vrijlating uit de regio Xinjiang en woont nu inmiddels in de Verenigde Staten. Volgens haar werden vrouwen iedere nacht uit hun cel gehaald en vervolgens door een of meerdere gemaskerde Chinese mannen verkracht.

Helaas maakte ook Tursunay verschillende gruweldaden mee. Zo vertelt ze onder andere hoe ze werd gemarteld nadat ze werd overgebracht naar een zogenaamde 'black room', ofwel een kamer waar geen surveillancecamera's hangen. "De bewakers hadden een elektrische stok, maar ik wist niet waarvoor ze die zouden gebruiken. Uiteindelijk werd de stok in mijn geslachtsorgaan geduwd en werd ik gemarteld met elektrische schokken."

Tursunay werd ook drie maal slachtoffer van een groepsverkrachting, waarbij telkens twee of drie mannen betrokken waren. "Je mag niemand vertellen wat er is gebeurd, je moet alleen stilletjes gaan liggen. Hun doel is om iedereens ziel te vernietigen."

Ontkleden en vastboeien

De BBC sprak ook met Gulzira Auelkhan, een Kazachse vrouw uit Xinjiang die 18 maanden vastzat in een van de kampen. "Het was mijn taak om Oeigoerse vrouwen te ontkleden en hen vast te boeien zodat ze niet konden bewegen", vertelt Gulzira. "Vervolgens liet ik de vrouw achter in een kamer en stapte er altijd een man naar binnen. Het ging meestal om Chinese mannen van buiten de gevangenis of politieagenten. Ik bleef dan zwijgend naast de deur zitten en zodra de man de kamer verliet, nam ik de vrouw mee voor een douche."

Geen voedsel na overtredingen

Via een videoverbinding deed ook een voormalige kampbewaker zijn verhaal. Hij vertelde dat gevangengenomen mensen vaak al bij de kleinste overtredingen geen voedsel meer kregen. Dit gebeurde bijvoorbeeld als zij passages uit boeken over de Chinese leider Xi Jinping niet wisten te onthouden.

"We namen ooit gearresteerde mensen mee naar het concentratiekamp. Daar zag ik hoe iedereen gedwongen werd om die boeken uit het hoofd te leren. Urenlang probeerden ze de teksten te onthouden, iedereen had een boek in de handen."

Gedwongen sterilisatie

Het zijn niet de eerste gruwelverhalen die uitlekken over de misdaden die Oeigoerse mensen meemaken. Zo bleek vorig jaar nog uit een onderzoek dat Oeigoerse vrouwen in de Chinese regio Xinjiang worden gedwongen tot sterilisatie, anticonceptie of zelfs abortus. Hiermee wil de Chinese overheid de islamitische populatie in Xinjiang terugdringen.

Detentiekampen

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid die al langere tijd wordt onderdrukt in China. De 'heropvoedingskampen' spelen hierbij een grote rol. De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, maar weigeren de regio zo te noemen. Zo noemen zij de regio ‘Oost-Turkestan’, aangezien zij een Turks volk zijn en de islam als voornaamste religie hebben. Om deze islamitische invloeden zoveel mogelijk te verminderen, worden Oeigoeren op grote schaal opgesloten in detentiekampen.

Ster advertentie
Ster advertentie