Up 2 Date

Gelekte foto's uit 'heropvoedingskampen' Oeigoeren tonen Chinese onderdrukking

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gelekte foto's uit 'heropvoedingskampen' Oeigoeren tonen Chinese onderdrukking

Schokkende foto's en gegevens afkomstig van gehackte Chinese politiedocumenten maken duidelijk dat de Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' onderdrukt en vermoord worden. De BBC heeft de documenten een maand geleden in handen gekregen en inmiddels kunnen vaststellen dat ze echt zijn.

Xinjiang Police Files

Op basis van de gehackte documenten, die de BBC in handen heeft gekregen via de gespecialiseerde dataonderzoeker Adrian Zenz, concludeert de Britse nieuwszender dat de Chinese overheid de Oeigoeren systematisch onderdrukt. De Xinjiang Police Files bevatten onder meer 2800 foto's van gevangengezette Oeigoeren en 300.000 persoonlijke getuigenissen. Uit de foto's blijkt onder meer dat de mensen geobserveerd worden door gewapende beveiligers. Deze beveiligers hebben de opdracht om mensen direct neer te schieten als ze proberen te vluchten.

De Chinese regering heeft altijd beweerd dat moslimminderheden vrijwillig naar de heropvoedingskampen gaan, omdat de kampen niets meer zijn dan 'scholen' waar mensen naartoe gaan om zichzelf te hervormen en te deradicaliseren. Door de beelden kan echter opnieuw vastgesteld worden dat er onmenselijke omstandigheden zijn, die op een normale school niet thuishoren. Er is namelijk al eerder vastgesteld dat de Oeigoeren onderdrukt worden, maar het is de eerste keer dat er daadwerkelijk footage vanuit de kampen naar buiten komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Systematisch onderdrukt

In de gelekte documenten staat een voorbeeld van een man die gevangengezet werd vanwege 'sterke religieuze neigingen', omdat hij geen alcohol dronk en niet rookte. Hij kreeg tien jaar op beschuldiging van terrorisme. Zijn moeder werd ook vastgezet op beschuldiging van 'guilt by association', alleen omdat ze familie van hem is. Oeigoeren kunnen al naar een kamp gestuurd worden als ze 'gevoelige landen' hebben bezocht. Uit de gegevens blijkt dat er ook een grote groep is waarvan niet eens een reden genoteerd is.

Volgens de BBC staan er strenge straffen op ongehoorzaamheid binnen de kampen. De gevangengezette Oeigoeren worden opgesloten in isolatie, krijgen geen eten of worden zelfs lichamelijk pijn gedaan. De straffen worden willekeurig ingezet, omdat er duidelijke criteria voor strafbare feiten en bijbehorende straffen ontbreekt.

Oeigoeren

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en opgesloten in kampen, die volgens mensenrechtenorganisaties veel weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze volgens Amnesty International gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.

Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. Er werd al een oproep gedaan aan de VN om onderzoek te doen naar de kampen, maar China wil daar niet aan meewerken. De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is.

Ster advertentie
Ster advertentie