Naar homepage
Up 2 Date

Oeigoeren in het buitenland slachtoffer Chinese hackers via Facebook

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oeigoeren in het buitenland slachtoffer Chinese hackers via Facebook

Oeigoeren in de West-Chinese regio Xinjiang en in landen als onder meer Turkije en de Verenigde Staten zijn het doelwit geworden van hackers uit China. Ze werden aangevallen via Facebook. Dat meldt het social media-platform.

Hackers

Zo'n 500 Oeigoeren kregen via Facebook links gestuurd van nep-Facebookprofielen. Als ze daarop klikten, kregen de hackers toegang tot hun computers en telefoons. Onder de slachtoffers zijn Oeigoerse activisten en journalisten uit Turkije, Kazachstan, de Verenigde Staten, Syrië, Australië en Canada. Zij zijn inmiddels op de hoogte gesteld dat hun gegevens mogelijk zijn gestolen.

Uit onderzoek van Facebook blijkt dat twee technologiebedrijven in China achter de hacks zaten. Er is volgens het platform geen directe link met de Chinese Communistische Partij. FireEye, een beveiligingsbedrijf dat aan het onderzoek meedeed, is er echter van overtuigd dat de Chinese regering wel op de hoogte was van de operatie.

De nep-accounts zijn inmiddels offline gehaald door Facebook.

Mishandeling Oeigoeren

Volgens Amnesty International zitten sinds 2017 zitten één miljoen Oeigoeren vast in 'transformatie-door-educatie'-centra, die volgens mensenrechtenorganisaties meer weghebben van concentratiekampen. Daar worden Oeigoerse mensen mishandeld en gemarteld.

Vorige maand wist de BBC verschillende getuigenissen te achterhalen van slachtoffers die in het verleden gevangen werden genomen. Zij vertelden onder andere over een georganiseerd systeem van massale en stelselmatige verkrachting van vrouwen. Ook werd vorig jaar door een nieuw onderzoek bekend dat veel Oeigoerse vrouwen worden gedwongen tot sterilisatie, anticonceptie of zelfs abortus.

De Tweede Kamer stelde onlangs vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. Het kabinet spreekt van grootschalige mensenrechtenschendingen.

Ster advertentie
Ster advertentie