Up 2 Date

Meerderheid Tweede Kamer: "Behandeling Oeigoeren door China is genocide"

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Meerderheid Tweede Kamer: "Behandeling Oeigoeren door China is genocide"

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de manier waarop China met de Oeigoeren omgaat genocide is. GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, Denk, ChristenUnie, 50Plus, en de Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen steunen een voorstel hierover van D66.

Genocide

D66-Kamerlid Sjoerdsma zei eerder deze week in het radioprogramma Nieuws en Co: "Het gaat om verschrikkelijke misstanden tegen de Oeigoerse moslimminderheid. We moeten geen blad voor de mond nemen en het genocide noemen."

Stelselmatige verkrachtingen

Getuigenissen over wat er in Chinese detentiekampen gebeurt met Oeigoeren zijn zeldzaam. Toch wist de BBC begin deze maand verhalen te achterhalen van verschillende slachtoffers die in het verleden gevangen werden genomen. Zij vertelden uitgebreid over een georganiseerd systeem van massale, stelselmatige verkrachting, seksueel misbruik en marteling. Ook zou er sprake zijn van dwangarbeid en gedwongen sterilisatie.

Andere landen

De Kamer vindt dat China zich bezighoudt met handelingen die vallen onder resolutie 260 van de Verenigde Naties, beter bekend als de 'genocideconventie'. Ook het Canadese Lagerhuis en de Amerikaanse regering bestempelen de behandeling van de Oeigoeren als genocide. In Frankrijk en Engeland worden er discussies gevoerd over sancties tegen China, maar het Nederlandse parlement is het eerste land in Europa dat de Chinese overheid beticht van volkerenmoord.

Geen steun

De VVD steunt de motie overigens niet. Buitenlandwoordvoerder Sven Koopmans zegt daarover: "Het is verschrikkelijk wat er met de Oeigoeren gebeurt, en de VVD vraagt daar stelselmatig aandacht voor, ook in directe contacten met China." Hij is wel voor strafmaatregelen. "Maar genocide betekent uitroeiing van een volk, dat is de allerergste misdaad, en of daar daadwerkelijk sprake van is moet zorgvuldig worden vastgesteld, niet nu snel door de Nederlandse politiek middels een motie."

Olympische Winterspelen

Als China zijn houding ten opzichte van de Oeigoeren niet verandert, wil D66 dat Olympische Winterspelen naar een ander land worden verplaatst. Het is nog niet duidelijk of ook daar een meerderheid in de Kamer voor is.

Ster advertentie
Ster advertentie