Up 2 Date

China zet deur open voor bezoek VN aan omstreden provincie Xinjiang

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. China zet deur open voor bezoek VN aan omstreden provincie Xinjiang

China staat open voor een bezoek van de Verenigde Naties aan de omstreden provincie Xinjiang, waar de Oeigoeren wonen en onderdrukt worden door de Chinese regering. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de Chinese VN-gezant Jiang Duan is er geen sprake van onderdrukking en daarom staat de deur voor een Mensenrechten-commissaris dan ook open.

VN geschokt over situatie Oeigoeren

China deed de uitspraken naar aanleiding van de kritiek van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet. Zij stelde geschrokken te zijn door alle berichten over strafkampen, mishandeling, slavenarbeid en verkrachting van Oeigoeren in Xinjiang en gaf aan graag een kijkje te komen nemen in de regio.

'Oeigoeren leven in vrijheid', aldus China

De Chinezen op hun beurt betreuren haar uitspraken, aangezien er volgens de Chinese regering niets aan de hand is. "Alle mensen in Xinjiang en Tibet genieten allerlei soorten vrijheden, waaronder vrijheid van religie", aldus de Chinese VN-gezant.

China wil open houding VN

China zet de deur open voor de VN, maar voegt daar wel aan toe: "Voor een bezoek dat gaat over samenwerking en niet voor een zogenaamd onderzoek op basis van een 'schuldig voordat schuld bewezen is' stelling."

Ster advertentie
Ster advertentie