Up 2 Date

Toch QR-code voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Toch QR-code voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten

Mensen die zich vanwege medische redenen niet kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus krijgen binnenkort tóch een (tijdelijke) QR-code. Dat heeft demissionair minister Huge de Jonge gisterenavond gezegd in de Tweede Kamer.

Duizenden mensen

Verschillende partijen kaartten gisteren tijdens het debat aan dat er veel mensen zijn die nu niet kunnen deelnemen aan het 'openbare leven', terwijl ze daar niks aan kunnen doen. Het gaat naar schatting om duizenden mensen. Zij kunnen straks een aanvraag indienen, waarna een arts en eventueel een andere deskundige deze beoordeelt. Naar verwachting gaat dit over een paar weken in werking.

Deze mogelijkheid geldt alleen voor mensen die een ziekte, beperking of allergie hebben waardoor ze geen vaccin kunnen nemen en niet voor degenen die het niet willen of denken dat de vaccinatie niet goed voor ze is, zo benadrukte De Jonge.

Test

Er is eerder dit jaar al getest met dat soort aanvragen, op verzoek van de ChristenUnie. Daaruit is gebleken dat het laten beoordelen van de eigen (huis)arts niet zo'n goed idee is, omdat deze hierdoor "in een ingewikkelde positie" zou kunnen komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discussie over invoeren 2G

Ondertussen wordt er in de Tweede Kamer ook nog druk gediscussieerd over het eventuele invoeren van de 2G-regel. Daarbij krijg je alleen nog maar een geldige QR-code in je corona-app wanneer je gevaccineerd of genezen bent, testen is niet langer voldoende. Volgende week wordt daarover gestemd en moet blijken of het kabinet de wetswijziging daarvoor mag doorvoeren, maar gisteren werd al duidelijk dat niemand in de Kamer er echt blij mee is.

Alleen VVD en D66 steunen het plan volledig. De andere partijen twijfelen of het effectief gaat zijn en zijn vooral bang voor polarisatie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Een duidelijke meerderheid die de maatregel tegenhoudt, is er echter nog niet.

Ster advertentie
Ster advertentie