Naar homepage
Up 2 Date

Filipijnse president dreigt met gevangenisstraf voor mensen die coronavaccinatie weigeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Filipijnse president dreigt met gevangenisstraf voor mensen die coronavaccinatie weigeren

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd met gevangenisstraffen voor mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het land worstelt met een van de ergste uitbraken in Azië, met meer dan 1,3 miljoen gevallen en 23.000 doden.

Lage opkomst

"Je kiest voor een vaccinatie, of ik laat je opsluiten", zei Duterte maandag in een televisietoespraak na berichten over een lage opkomst bij verschillende vaccinatieplekken in de hoofdstad Manilla. De opmerkingen van Duterte zijn in tegenspraak met die van zijn gezondheidsfunctionarissen. Zij sporen mensen aan om het coronavaccin te nemen, maar geven aan dat dit altijd vrijwillig is.

70 miljoen vaccinatie

De president is boos en teleurgesteld dat de Filipino niet luisteren naar de regering en zich niet laten vaccineren. Het land kampt met veel besmettingen en op 20 juni waren er zo'n 2,1 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Bij lange na niet genoeg, want de regering heeft als doel gesteld om eind van dit jaar 70 miljoen van de totaal 110 miljoen inwoners te hebben gevaccineerd. Het land kent op dit moment ongeveer 6.000 nieuwe coronagevallen per dag en er overlijden ongeveer zo'n 100 mensen per dag aan het virus.

Kritiek

De president krijgt kritiek voor zijn keiharde aanpak van de coronacrisis. In april vorig jaar riep hij de politie nog op om mensen die de lockdown negeren dood te schieten. Ook staat hij bekend om zijn brute aanpak tegen drugscriminaliteit in de Filipijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie