Up 2 Date

Burgemeester Halsema stopt met lhbtqi+-steunverklaring

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Halsema stopt met lhbtqi+-steunverklaring

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gaat niet door met de steunverklaring waarin Amsterdamse religieuze organisaties zich uitspreken tegen geweld tegen de lhbtqi+-community, zo meldt zij tijdens een interview met AT5. Meerdere moskeeën uitten eerder deze maand kritiek over de gang van zaken rond het overleg over deze steunverklaring.

Absurd

Amsterdamse moskeebesturen kregen eerder deze maand een uitnodiging waarin stond dat Halsema de besturen een steunverklaring wilde voorleggen waarin stond dat zij "discriminatie van en geweld tegen de lhbtqi+-gemeenschap compleet afwijzen". Volgens Het Parool, die de tekst uit de steunverklaring deelde, zou in de verklaring ook staan dat "sommige daders zich beroepen op hun geloof".

De moskeeën stellen dat met de verklaring de suggestie wordt gewekt dat alleen moslims verantwoordelijk zijn voor geweld tegen lhbtqi+-personen. Onder meer De Blauwe Moskee meldde dat de gang van zaken “absurd” was, omdat alleen moskeeën zou zijn gevraagd geweld te veroordelen. Dat werd opgevat als een beschuldiging aan het adres van de islamitische gemeenschap.

Tekst van de steunverklaring voor lhbtqi+-personen

"De LHBTIQ+ gemeenschap heeft nog steeds te maken met discriminatie, afwijzing en zelfs geweld. Het beeld bestaat dat de harde straatcultuur hier een belangrijke oorzaak van is, maar ook dat sommige daders zich beroepen op hun geloof. Dit kan en mag nooit een reden zijn om strafbare feiten te plegen. Daarom willen wij – als vertegenwoordigers van religieuze organisaties – aan iedereen duidelijk maken dat wij discriminatie van en geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap compleet afwijzen. Wij staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich vrij en veilig kan voelen."

Onwaar

Volgens Halsema is de beschuldiging dat alleen de moslimgemeenschap het statement moest ondertekenen onwaar. De burgemeester zou later ook met andere religieuze organisaties zitten om het over de ondertekening van de steunverklaring te hebben, maar wilde "eerst met de islamitische gemeenschap afspraken maken, juist ook vanwege de gevoeligheid". Christelijke en joodse instellingen zijn volgens haar ook uitgenodigd, alleen zouden die in een later stadium de verklaring ondertekenen.

Afgeblazen

Nu meldt Halsema in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester dat ze stopt met de verklaring "Ik heb het afgeblazen. Omdat het voor mij niet een politiek statement was. Ik wilde in gezamenlijkheid met anderen naar vo-ren treden en ik heb geen behoefte om dat te doen op een rancuneuze manier of een andere manier, andere mensen dat in hun gezicht te duwen."

Vervelend

Burgemeester Halsema laat in het interview nog wel weten dat ze het erg vervelend vindt dat het zo is gelopen. "Laat ik als eerste zeggen dat ik het natuurlijk buitengewoon vervelend heb gevonden", zegt Halsema. "Het was zeker niet de bedoeling om de islamitische gemeenschap te stigmatiseren. Juist niet." Halsema is van mening dat de relatie tussen de islamitische gemeenschap en de gemeente niet moeizaam verloopt of dat in de toekomst zal doen. "De islamitische gemeenschap is buitengewoon gevarieerd, in zowel geloofsrichtingen als in gematigdheid. Ik onderhoud veel contacten met vrouwen- en jongerenorganisaties en daar gaan we gewoon mee door."

Ster advertentie
Ster advertentie