Up 2 Date

OM waarschuwt voor gevaren 'wurgspel', 15-jarige jongen opgepakt

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. OM waarschuwt voor gevaren 'wurgspel', 15-jarige jongen opgepakt

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt voor de gevaren van een wurgspel, ook wel 'choking game' of 'choking challenge' genoemd. Een 15-jarige jongen uit Amsterdam is daar onlangs voor opgepakt.

Choking challenge

De choking challenge houdt in dat je ervoor zorgt dat je net zo lang geen zuurstof krijgt totdat je je bewustzijn verliest. Dit kan door bijvoorbeeld in je hand te ademen, je eigen keel dicht te knijpen of jezelf te laten wurgen. Doordat je halsslagader wordt dichtgeknepen, beland je in een korte roes. De uitdaging is een van de vele bizarre challenges die het internet overgaat.

Het OM maakt zich zorgen over de gevaren, omdat er in het verleden mensen overleden zijn die meededen aan het 'spel'. "Bovendien kan er zwaar lichamelijk letsel ontstaan doordat er bijvoorbeeld een zuurstoftekort in de hersenen ontstaat met alle gevolgen van dien", waarschuwt een jeugdofficier tegenover de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevolgen voor de rest van je leven

Volgens justitie kunnen de gevolgen van de choking game je de rest van je leven achtervolgen. Zo kunnen door het tekort aan zuurstof spasmen veroorzaakt worden. Verder is bekend dat mensen die de challenge niet overleefd hebben, onder meer ongelukkig zijn gevallen tijdens de roes.

Volgens het OM wordt het verwurgen van iemand niet als een spelletje gezien, maar als een misdrijf. Jongeren worden gewaarschuwd dat ze geen aanspraak meer maken op bijvoorbeeld een verklaring omtrent gedrag (vog) als ze schuldig worden bevonden.

Jongen aangehouden

Op bewakingsbeelden in Amsterdam is onlangs vastgelegd dat een jongen in korte tijd vier scholieren in een wurggreep hield, waardoor ze hun bewustzijn verloren. De jongen werd daarvoor opgepakt. Inmiddels is hij alweer vrijgelaten, op de voorwaarde dat hij aan zijn gedrag moet werken. Ondertussen onderzoekt de politie of het wurgen met toestemming van de anderen is gebeurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie