Up 2 Date

Koninklijke Marechaussee vandaag voor de rechter wegens etnisch profileren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koninklijke Marechaussee vandaag voor de rechter wegens etnisch profileren

De Koninklijk Marechaussee staat vandaag voor de rechter wegens etnisch profileren. De zaak is aangespannen door twee burgers en organisaties waaronder Amnesty International en Controle Alt Delete, die op deze manier een einde hopen te maken aan discriminatie bij grenscontroles.

Ervaring van Mpanzu op Schiphol

Een van de mensen die de zaak heeft aangespannen, is de Eindhovense Mpanzu Bamenga. Hij werd in 2018 etnisch geprofileerd toen hij op Schiphol landde na een congres te hebben bezocht in Rome. Mpanzu werd uit de rij gehaald bij de paspoortcontrole met als verklaring van de marechaussees dat ze op zoek waren naar "criminelen en asielzoekers". Hetzelfde gebeurde bij een andere donkere man en vrouw. Mpanzu deelde zijn ervaring op social media, waarna hij honderden reacties kreeg.

"Ik werd woedend van de manier waarop het gebeurde", vertelde Mpanzu aan Tannaz. "Het voelde ook vernederend. Je wordt in het bijzin van heel veel mensen aan de kant geschoven."

Mpanzu vertelt over het belang van de rechtszaak tegen de marechaussee

Quote

Het komt niet vaak voor dat ik bij een controle gelijk door mag lopen. Je valt al heel snel in een soort risicoprofiel en dat is precies wat we proberen te bestrijden.

Mpanzu Bamenga

Selecteren op basis van huidskleur

Mpanzu vertelt dat mensen automatisch denken dat er iets aan de hand is als je uit de rij wordt geplukt, terwijl er in zijn geval helemaal geen concrete verdenking was. "Er wordt gewoon gekeken naar je uiterlijk en vervolgens wordt er gezegd: we denken dat dat een potentiële crimineel is."

Aan FunX vertelde Mpanzu eerder dat het zeker niet de eerste keer was dat hij slachtoffer werd van etnisch profileren. "Eerder werd ik ook al regelmatig staande gehouden met de auto. Als er een motor van de marechaussee aan de zijkant stond, kon ik er vanuit gaan dat ze mij uiteindelijk staande zouden houden. Maar bij het vliegveld was het de eerste keer dat het zo overduidelijk was dat er geselecteerd wordt op basis van huidskleur."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Risicoprofiel

Mpanzu en de andere aanspanners van de rechtszaak willen dat etniciteit en huidskleur uit de risicoprofielen van de Koninklijke Marechaussee worden gehaald. Zo wordt er nu bijvoorbeeld extra gecontroleerd op mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en er 'niet-Nederlands' uitzien. Dat is een vorm van discriminatie die in strijd is met de mensenrechten, zo stelt een advocaat in het persbericht van Amnesty. "En we leven in 2021, hoe ziet een Nederlander eruit?", aldus Mpanzu.

Of de rechter het hiermee eens is, moet vandaag blijken. Volgens de initiatiefnemers van de zaak kan de uitspraak veel impact hebben, omdat etnisch profileren ook voorkomt bij de politie en andere wetshandhavers. "Er staat veel op het spel. We hopen dat de rechter snel een einde maakt aan deze vorm van discriminatie", aldus Dionne van Controle Alt Delete. De uitspraak staat gepland voor 22 september.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie