Up 2 Date

Familie Nouri richt precies vijf jaar na hartstilstand Nouri Foundation op

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Familie Nouri richt precies vijf jaar na hartstilstand Nouri Foundation op

De familie van Abdelhak Nouri heeft vandaag de Nouri Foundation opgericht. Het is op deze dag precies vijf jaar geleden dat Nouri een hartstilstand kreeg en in elkaar zakte tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. Een zwarte dag die de gehele (sport)wereld raakte.

Sporten in een veilige omgeving

"Nouri Foundation laat mensen in een veilige omgeving samen sporten en spelen", valt er op de website van de foundation te lezen. "Dit is altijd het motto van Abdelhak geweest. Als hij op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen."

Nouri's goede vriend Frenkie de Jong, die is aangewezen als een van de ambassadeurs, zegt: "Dit is iets wat Appie heel belangrijk vindt en waar hij altijd extra aandacht voor heeft gehad, viel mij op in onze tijd bij Ajax." Ook Soufiane Touzani, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Steven Bergwijn zijn aangewezen als ambassadeurs van de foundation.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

34 AED's

In het eerste jaar zal de Nouri Foundation 34 automatische externe defibrillators (AED's) plaatsen op (sport)locaties in 34 Nederlandse steden. Dat aantal is gekozen vanwege het rugnummer 34 dat Nouri bij Ajax droeg. AED's worden gebruikt als mensen een hartstilstand krijgen. Behalve het plaatsen van de AED's zal de foundation ook cursussen verzorgen om sportbegeleiders uitleg te geven over het gebruik van een AED.

Goede vriend Bergwijn naar Ajax

Precies vandaag tekent Steven Bergwijn een vijfjarig contract bij Ajax. De speler komt voor 32,5 miljoen euro over van het Engelse Tottenham Hotspur. Op verzoek van Bergwijns familie werd Nouri's oudere broer Mohammed gevraagd om bij de contractondertekening aanwezig te zijn. Bergwijn en Nouri speelden jarenlang samen in de jeugdopleiding van Ajax, totdat Bergwijn vertrok naar PSV. De twee zijn nog altijd goed bevriend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Abdelhak was superblij'

Zowel Mohammed als Abdelhak wisten al eerder van Bergwijns terugkeer naar Ajax af. "Abdelhak was superblij", laat Mohammed weten aan de De Telegraaf. Mohammed vertelt dat hij met Bergwijn en zijn zaakwaarnemers heeft besproken of het verstandig zou zijn om precies op deze datum het contract te ondertekenen. "Maar in overleg met mijn familie wilden we het uiteindelijk graag op deze dag", aldus Mohammed.

"Wat er met Appie is gebeurd, is niet alleen op 8 juli moeilijk, maar blijft altijd zwaar. We zorgen voor Appie en zijn blij dat hij bij ons is. Het gaat steeds wat beter met hem. Hij is stabiel. Dankzij Steven zal er ook weer veel aandacht zijn voor Abdelhak. Het zorgt ervoor dat hij in de herinnering van mensen voortleeft en nooit wordt vergeten. Ik kijk er echt naar uit en ben dankbaar dat Stevie wil dat ik de contractondertekening meemaak."

Ster advertentie
Ster advertentie