Up 2 Date

Dodental aanslag Kabul op meer dan 90, angst voor nieuwe aanval

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dodental aanslag Kabul op meer dan 90, angst voor nieuwe aanval

Het dodental van de aanslag bij het vliegveld in Kabul is opgelopen tot zeker meer dan 90, onder wie meerdere kinderen. Onder de slachtoffers zitten ook 13 Amerikaanse militairen en 28 Talibanstrijders. De anderen zijn waarschijnlijk burgers. Honderden mensen raakten gewond.

Reactie Biden

De aanslag is opgeëist door IS. Er vonden twee zelfmoordexplosies plaats tussen de mensenmassa op het vliegveld, die een enorme ravage hebben achtergelaten. Dode lichamen liggen verspreid over de weg of in het rioolwater en gewonden zoeken wanhopig hun familieleden.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteren in een toespraak gereageerd op de aanval, die voor het hoogste dodental bij de Amerikaanse strijdmacht in Afghanistan heeft gezorgd sinds 2001. "We vergeten en vergeven niets. We zullen jullie opsporen en laten boeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dreiging nieuwe aanslag

De Amerikaanse troepen op het vliegveld zetten zich schrap voor nieuwe aanslagen. "We denken dat ze hiermee door willen gaan en doen er alles aan om voorbereid te zijn", aldus generaal Frank McKenzie.

Ondertussen worden er nog evacuatievluchten uitgevoerd om mensen Afghanistan uit te helpen. Nederland is vanwege de aanslagdreiging inmiddels gestopt met evacueren. Op dinsdag 31 augustus wil de VS, en dus ook andere landen, helemaal weg zijn uit Afghanistan, volgens de deadline die de Taliban.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie