Up 2 Date

Nederlanders vergokten in half jaar tijd bijna half miljard euro online

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlanders vergokten in half jaar tijd bijna half miljard euro online

Online gokken is nu bijna een jaar legaal en in de eerste helft is er in Nederland 468 miljoen euro vergokt. Vooral veel jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar zijn actief met het gokken op internet. Dat blijkt uit cijfers van de Kansspelautoriteit.

Meer dan verwacht

Er wordt online meer gegokt dan werd verwacht toen online gokken op 1 oktober 2021 legaal werd gemaakt. De verwachting is dat er over het hele jaar straks meer dan een miljard euro vergokt is. Dit omdat er steeds meer online gokbedrijven bij komen en het WK voetbal er nog aankomt, waarbij altijd veel online weddenschappen worden afgesloten.

Gemiddeld verliest een gokker online 153 euro per maand. Volgens René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, is dat niet zo shocking. "Er werd al gegokt voor de markt openging, maar dan illegaal. Het is een eigen keuze van mensen waar ze hun geld aan uitgeven", zegt hij tegen NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Legaal

Met het legaal maken van online gokken is ook het aantal gokreclames toegenomen, tot grote zorgen van de Tweede Kamer. Zij zijn bang dat meer mensen, met name jongeren, daardoor gokverslaafd worden, terwijl dat nou juist voorkomen moet worden. Afgelopen juni werd daarom besloten dat oud-voetballers, BN'ers en andere 'rolmodellen' niet meer in gokreclames te zien mogen zijn. Vanaf volgend jaar zijn ook gokreclames op tv en de radio verboden en uiteindelijk moeten ook reclames op sportshirts verdwijnen.

Jongeren

Toch zijn die jongeren juist actieve gokkers, zo blijkt uit de recente cijfers. In totaal zijn er 563.000 actieve accounts op gokwebsites. Een op de vijf daarvan is van iemand tussen de 18 en 23 jaar.

"Er is een oververtegenwoordiging van deze kwetsbare groep en dat moeten we goed in de gaten houden", aldus René Jansen. "Maar we hebben nog geen diepe inzichten hierin. Het is natuurlijk een online generatie die opgegroeid is met internet, veel meer dan andere generaties."

Ster advertentie
Ster advertentie