Up 2 Date

'Marokkaanse Nederlanders slachtoffer van slechte band tussen Nederland en Marokko'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Marokkaanse Nederlanders slachtoffer van slechte band tussen Nederland en Marokko'

Nog altijd zijn er veel Marokkaanse Nederlanders die vast zitten in Marokko door de coronacrisis. Vooralsnog ziet het er niet best uit en lijkt een terugkeer naar Nederland nog wel even op zich te wachten. De reden? De moeizame verhouding tussen Marokko en Nederland, stelt Sahil Achahboun, bestuurslid bij het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Geen progressie

In een interview met NOS Radio 1 Journaal vertelt Sahil dat hij zich nog altijd grote zorgen maakt. Vorige week deed minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) een klemmend beroep op Marokko, maar dat heeft vooralsnog tot niets geleid.

Slechte band met Marokko

"Er gaan verhalen rond dat dat te maken heeft met de verslechterde diplomatieke omstandigheden tussen Nederland en Marokko. Het is niet officieel gecommuniceerd dat het daarmee te maken heeft, maar je moet daar wel rekening mee houden", legt Sahil uit. De landen liggen al een tijd met elkaar overhoop over de weigering van Marokko om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. Marokko zegt dat voorlopig niemand het land uit kan vanwege de lockdown, "maar het feit dat er wel vluchten zijn naar andere landen maakt dat een wankel verhaal", vindt hij.

SMN komt in actie

Het SMN heeft daarom vorige week een brief gestuurd naar de Marokkaanse autoriteiten. "Vele families zijn uit elkaar gerukt in tijden waarin liefde en elkaars steun hard nodig zijn", staat in een open brief die zij schreven aan de regering in Rabat. Er is nog geen reactie op de brief gekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie