Naar homepage
Up 2 Date

Joe Biden eerste Amerikaanse president die racistische massamoord Tulsa herdenkt

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Joe Biden eerste Amerikaanse president die racistische massamoord Tulsa herdenkt

Joe Biden reisde dinsdag naar Oklahoma om de slachtoffers van het racistische bloedbad dat precies honderd jaar geleden in de stad Tulsa plaatsvond, te herdenken. Hij is de eerste Amerikaanse president die naar de plaats van het bloedbad afreist om de massamoord te herdenken en een speech te geven.

Massamoord Tulsa

Tussen 31 mei en 1 juni van 1921 werden honderden Afro-Amerikanen gedood, toen een witte menigte het Greenwood-district van Tulsa aanviel en tot de grond afbrandde. De massamoord begon na een valse beschuldiging dat een zwarte man een witte vrouw had verkracht.

Volgens de New York Times vielen er zeker 300 doden, honderden gewonden en raakten zo'n 8000 inwoners dakloos.

Lokale autoriteiten beloofde de gemeenschap een wederopbouw, maar dat gebeurde niet. Alle documentatie van de gebeurtenis werd verwoest, slachtoffers werden begraven in anonieme graven en er werd gedaan alsof er niks was gebeurd.

Greenwood

Greenwood was een buurt met een grote Afro-Amerikaanse gemeenschap. De buurt had een bloeiend zakelijk district, bekend als Black Wall Street, ontstaan nadat er een rijke zwarte grondbezitter zaken opende voor zwarte inwoners. Verschillende supermarkten, restaurants, hotels, theaters en vervoersbedrijven waren in handen van zwarte eigenaren.

Speech

Biden sprak in Tulsa met drie mensen die de massamoord hadden overleefd en met nabestaanden. In zijn speech zei Biden dat de massamoord te lang onbesproken is gebleven. "We doen onszelf geen plezier door te doen alsof dit alles nooit is gebeurd. We moeten zowel het goede als het slechte weten. Dat is wat grote naties doen. Ze dealen met hun donkere kanten." De president toonde ook begrip voor de pijn bij de vele families voor wie gerechtigheid is uitgebleven en sprak zijn respect uit voor de overlevenden en nabestaanden die de verhalen vol trauma vertelden.

De Amerikaanse president had het in zijn toespraak ook over het heden. Hij benadrukte dat zijn regering stappen onderneemt om de welvaartskloof in de Verenigde Staten te dichten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie